Прочитај ми чланак

Додик ставио вето на споразум о трговини БиХ са Великом Британијом

0

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је данас да је на седници тог тела покренуо механизам заштите виталног националног интереса како би блокирао споразум о трговини и сарадњи са Великом Британијом.

Додик је новинарима после седнице Председништва рекао да се позвао на витални национални интерес, односно фактички уложио вето, јер је тај споразум штетан за БиХ.

„Имам осећај да споразум ставља БиХ у подређен положај и у том погледу, пошто је други пут на одлучивању, ја сам гласао против и потегао витални национални интерес“, казао је Додик.

Према процедури, ако српски члан Председништва покрене механизам заштите виталног националног интереса спорно питање се шаље Народној скупштини Републике Српске, где је за блокаду споразума неопходна двотрећинска већина.

Додик је оценио да ће Народна скупштина РС одбацити споразум о трговини и сарадњи са Великом Британијом, наводећи да тај ентитет БиХ „не доживаљава Велику Британију као пријатеља, јер постоје оправдане сумње да понуђени споразум не третира субјекте равноправно“.

Поводом наметнуте одлуке високог представника у БиХ Кристијана Шмита о финансирању октобарских избора, Додик је рекао да је немачки дипломата „апсолутно непостојећа особа која се зове високи представник у БиХ“ и да га „треба депортовати из земље, како то предвиђа закон који се бави странцима у БиХ“.

Додик је казао да Канцеларија високог представника (ОХР) „у институционалном смислу нема никакве надлежности“ и да је треба затворити, док је Савет за спровођење мира (ПИК) назвао „неформалном групом“.

„Они ничим нису изабрани, они су самоизабрани и свим својим саопштењима покушавају да наметну одређена понашања“, навео је Додик.

Он је казао да су западне земље пред БиХ у прошлости постављале нерешива питања и довеле до тога да земља „упадне у институционалну агонију“.

„Када буде писана историја, видеће се да су они били значајан реметилачки фактор на путу ка стабилности у БиХ“, додао је Додик.