Прочитај ми чланак

Додик: Српска против уласка у НАТО, нејасно колико је добро чланство у ЕУ

0

dodik nedeljnik

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је јавно мњење тог ентитета у БиХ против уласка у НАТО савез и оценио да би била опасна ситуација да Србија остане неутрална, а да РС иде ка чланству у НАТО.

Ентитетски председник је нагласио да одлуку о уласку у НАТО треба да донесе народ Републике Српске на референдуму, али да је сада јавно мњење у Српској „против такве интеграције“.

„То је логично, ако се узме у обзир цели низ историјских разлога. Једна од тих чињеница је и то што је НАТО пре 20 година бомбардовао Србе у БиХ, а потом и Србију“, навео је Додик за руски портал вести „Лента.ру“.

Напомињући да је Србија, после НАТО бомбардовања, прогласила војну неутралност, Додик је оценио да не би било добро и да би била опасна ситуација да Србија остане неутрална, а да Српска иде ка чланству у Алијансу.

„Још један важан детаљ је то што је једна од главних држава спроводника идеје интеграције БиХ у НАТО Турска, коју Срби не доживљавају позитивно. То је лош знак“, сматра председник РС.

Нејасно је колико су добре и интеграције у ЕУ

Додик је додаи да људи не виде никакве плусеве од интеграције у НАТО, него само магловита обећањања, преносе медији у Републици Српској. Према његовим речима, нејасно је и колико су добре и интеграције у Европску унијиу, јер, каже, еврооптимизам је опао.

„Ми не можемо да будемо изолована земља, ми морамо да будемо интегрисани. Нас фактички присиљавају да се интегришемо у ЕУ. Нејасно је колико је то добро. Може се рећи да ниво еврооптимизма није такав колики је био пре неколико година, како овде, тако и у самој Унији. Али, ипак, тај пројекат је и даље снажан „, додао је председник РС.

Подршка Путину и руском народу

Ентитетски председник напомиње и да НАТО није политички неутрална организација и да, уз све то, у БиХ постоји проблем сложених политичких односа унутар земље.

Осврнувши се на будућности Републике Српске, навео је да је кључни моменат очување аутономије и самосталности, као и напредак у економском развоју који би омогућио висок ниво животног стандарда грађана, а говорећи о политичким односима са Русијом Додик је навео да Српска безусловно разуме актуелну политичку ситуацију и подржава борбу руског председника Владимира Путина и руског народа.

(Н1)