Прочитај ми чланак

Додик: Решавање статуса Уставног суда БиХ важниjе од европског пута

0

БAЊAЛУKA - Председник Републике Српске Mилорад Додик изjавио jе да jе решавање статуса Уставног суда БиХ важниjе од европског пута и да то питање треба да буде решено ове зиме.

© Tanjug/ Раде Прелић

© Tanjug/ Раде Прелић

Додик jе за „Глас Српске“ рекао да jе предлог закона о Уставном суду БиХ већ припремљен и да преостаjе да буду усаглашени детаљи са ХДЗ-ом БиХ и странкама Савеза за промене, ако то желе, пре него што буде упућен у званичну процедуру.

Oн jе истакао да постоjи и консензус Хрвата о овом питању и позвао председаваjућег Председништва БиХ Mладена Иванића и опозициjу из РС да се уjедине око овог питања.

На нивоу БиХ не може бити донесена више ниjедна одлука, нити закон док на дневни ред не буде стављен и усвоjен закон о Уставном суду, коjи ће елиминисати странце из тог суда, поручио jе Додик, преноси РTРС.

„Не тражимо да буде заустављен живот, него одлучивање. Уставни суд упорно користи ове ствари за обрачун са Српском и потребно jе довођење ове институциjе у ред да би радила према закону и да у њоj одлучуjу jедино домаће судиjе“, рекао jе Додик.

Oн jе додао да нигде у свету не постоjи уставни суд чиjи рад ниjе регулисан законом.

„Mешање суда у питања коjа нису у његовоj надлежности и чиjи рад ниjе регулисан законом постоjи само у БиХ и показуjе неодрживост таквог правосуђа“, сматра Додик.

Додик jе навео да ће РС да настави да слави Дан Републике 9. jануара и да jе у томе неће омести никакве одлуке Уставног суда.