Прочитај ми чланак

ДОДИК: Референдум ће се одржати РУСКИ АМБАСАДОР у БиХ: Верујем; биће референдума

0

Председник РС Милорад Додик изјавио је да ће референдум о Дану Републике, заказан за 25. септембар, бити одржан и да нема забране која би то могла да спречи.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

Председник РС Милорад Додик изјавио је да ће референдум о Дану Репубике, заказан за 25. септембар, бити одржан и да нема забране која би то могла да спречи.

„Референдујм је 25. септембра и нема одлагања. Aко нам не дају (бирачке) спискове, онда ће спискове урадити наша локална заједница. Они који нису на списковима ће се уписати и гласати. Нико не треба да брине о томе. Могу да раде шта хоце, али референдум це бити одржан“, рекао је Додик за Н1.

„Не чинимо ништа што би могло угрозити мир. Позив на референдум није антидејтонска и антиуставна активност. Никакве прице о сецесији нема“, изјавио је Додик.

Он је рекао да већ дуго времена Савета за имплементацију мира (ПИК) у БиХ делује на страни бошњацких интереса.

„У суштини њихово мишљење одражава политичке подршке криминалу које су чинили Високи представници, од првог до данас. То је урадено ад хоц. У ПИК-у нема земаља које су потписале оквирни Дејтонски споразум, као што су Хрватска и Србија, а има Турска и Јапан које немају везе с реалношћу овде“, рекао је председнии РС.

Они су могли само да сублимирају изјаве Бакира Изетбеговића, ПИК делује у функцији спроводења бошњачке политике, казао је Додик.

Руски амбасадор у БиХ: Верујем да ће бити референдума у РС

Aмбасадор Русије у Босни и Херцеговини Петар Иванцов изразио је уверење да ће у Републици Српској, и поред става Савета за имплементацију мира, бити одржан референдум о Дану Републике, 25. септембра, јавља данас РТРС.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Руски амбасадор сматра да је у основи проблема о референдуму намера да се народ у Републици Српској лиши могућности да празнује свој национални празник.

Иванцов је подсетио да је Русија издвојила своје мишљење из изјаве амбасадора Савета за имплементацију мира (ПИК) јер су једнострана решења, која штете једној половини БиХ, неприхватљива.

Потврдио је да је унутар самог ПИК-а било различитих мишљења, не прецизирајући које су то земље поред Русије имале резерву према позиву властима у Српској да не одрже референдум.

Иванцов није коментарисао ставове и понашање својих колега током седнице ПИК-а одржане у уторак, али је навео да су се разишли без постигнутог консензуса.

„Нисмо се договорили. Ми крећемо од полазишта да ништа не може бити једностран приступ, да решење које штети једној страни није прихватљиво“, закључио је руски амбасадор.