Прочитај ми чланак

ДОДИК: Пук на прослави РС; ИЗЕТБЕГОВИЋ: Не долази у обзир

0

Председник РС затражио је да Трећи пешадијски РС пук Оружаних снага БиХ учествује у активностима предвиђеним програмом обележавања Дана Републике 9. јануара.

Милорад Додик (Фото: Танјуг)

Милорад Додик (Фото: Танјуг)

Милорад Додик је поручио да ће се, у супротном, сматрати да су Оружане снаге БиХ непријатељски настројене према РС.

„Министарство одбране БиХ недвосмислено крши договор око формирања Оружаних снага БиХ, онемогућава да припадници Трећег пешадијског Република Српска пука учествују у програму обележавања како је то предвиђено ранијим програмом и онемогућава се да припадници тог пука искажу своју основну улогу и намену, а то је неговање традиције РС и Војске РС“, рекао је Додик за бањалучке медије.

Он је нагласио да РС обележава свој дан 9. јануара, да све институције Српске – председник, Народна скупштина, Влада стоје иза овог датума, као и све политичке партије које су се договориле да се овај датум обележава, а што је кроз референдум преточено у закон који је ступио на снагу.

„За нас је неприхватљиво да министар одбране БиХ на овај начин крши договор о формирању Оружаних снага БиХ, без обзира што себи покушава да прибави снагу, и ми одбацујемо било какво селективно дозвољавање учешћа припадника Трећег пешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ“, истакао је Додик.

Додик очекује да сви из Српске одговорни за формирање војске и управљање војском јасно искажу свој став, а од српског члана Председништва БиХ Младена Иванића да изда недвосмислен налог за учешће Трећег пешадијског пука и његових припадника у обележавању Дана Републике.

Додик је нагласио да је планирано учешће Трећег пешадијског Република Српска пука на смотри која се организује поводом Дана Републике једно симболично учешће, имајући у виду да се желе окупити сви капацитети који су били на располагању у процесу формирања Српске и они који постоје данас.

„Уколико пук изостане из обележавања сматраћемо да су се наши кадрови у тим структурама определили да нису они који су спремни и способни да негују ту традицију. Оружане снаге БиХ на овај начин, неучешћем, сматраћемо да су непријатељски настројене према Српској“, поручио је Додик.

Председник РС гарантује да ће у случају сваког незаконитог процесуирања на нивоу БиХ у овом случају свако бити стављен у заштиту институција Српске.

„Ово је важан тренутак и позивам све оне који су могли да стоје у рововима и боре се за РС да не остану сада усмерени ка томе само да очувају неке своје статусе, него да се понашају доследно, како то и треба“, истакао је Додик.

Члан Председништва БиХ из редова бошњачког народа и лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је раније да не долази у обзир да припадници Оружаних снага БиХ учествују у обележавању Дана РС.

„Наравно да то не долази у обзир јер то би било супростављање одлукама Уставног суда и не би било по закону БиХ. Не би требало да игноришу и пркосе одлукама Уставног сада, и зато не бих да спекулишем о санкцијама јер се то не би смело десити“, рекао је Изетбеговић за сарајевску Н1ТВ.

Бањалучки медији пренели су данас да је из Министарства одбране БиХ потврђено да ће војни оркестар Оружаних снага БИх учествовати у обележавању 9. јануара, Дана Републике Српске.

Изетбеговић је, иначе, раније данас позвао председника Србије Томислава Николића за размисли да ли ће присуствовати обележавању Дана РС у Бањалуци.

Српски члан Председништва БиХ Младен Ивановић изјавио је прошле седмице у Београду да је позвао председника Николића да званично посети Сарајево, те да очекује да ће се то догодити у фебруару ове године.