Прочитај ми чланак

Додик признао да прислушкује опозицију! А Вучић?

0

Већ дуго година прислушкивање грађана и политичких опонената једна је од главних тема у друштву. Поставља се питање да ли они који имају приступ комуникацији прислушкују и злоупотребљавају комуникацију међу грађанима, а бивши Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић тврди за Директно да је прислушкивање кривично дело, осим када су у питању одступања које прописује Устав и уколико суд то наложи.

screenshot

Експлицитна изјава члана Председништва БиХ Милорада Додика на седници Скупштине Републике Српске да власт прислушкује присталице опозиције изазвала је буру широм региона и жестоку полемику о томе.

– Нема власти која не слуша (прислушкује) опозицију. Ја сам слушао. Имам право да слушам. Хоћеш да ти донесем снимке шта се говори о теби – рекао је Додик, обраћајући се посланику Небојши Вукановићу из клуба опозиционе Српске демократске странке.

На основу Додиковог обраћања, поставља се питање да ли други лидери у региону прислушкују грађане и политичке противнике, а то посебно занима грађане Србије, с обзиром на чињеницу да је председник државе Александар Вучић за време ванредног стања услед епидемије коронавируса изјавио „да се прате људи који у Србију долазе из иностранства“.

– Пратимо телефонске бројеве италијанске. Не прислушкујемо, већ пратимо – да ли се крећу људи са италијанским бројевима у ромингу, и крећу се! Посебно ће полиција да обрати пажњу на поједина насеља. У Београду у појединим насељима имамо велики број људи – истакао је Вучић неколико дана након проглашења ванредног стања.

Некадашњи Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић истакао је у разговору за Директно да је прислушкивање недопустиво, осим у условима који су утвђени Уставом и законима и да тако нешто представља кривично дело.

– Додик је био изненађујуће експлицитан, дословно је рекао да прислушкује опозицију. Вучић није био толико експлицитан, али је говорио о неком праћењу. То не мора да буде конкретно прислушкивање, али у сваком случају то је фрапантно. Недопустиво је тако нешто осим у условима који су утврђени Уставом и законима. Прислушкивање дословно значи слушање разговора у реалном времену, као рецимо ово о чему ми сада разговарамо или снимање овог разговора, па преслушавање. Власт апсолутно нема право да прислушкује грађане, нити политичке противнике ван процедуре коју Устав и закони предвиђају. То је тешко кршење и закона и људских права зајамчених Уставом – рекао је Шабић.

Што се тиче приступа података о комуникацији, наш саговорник додаје да су државне безбедносне службе произвеле лажну дилему да то није исто што и прислушкивање.

– Они су годинама тумачили да приступ задржаним подацима о томе одакле сте ви мене позвали, колико дуго смо разговарали, у ком простору смо се кретали, није прислушкивање. Међутим, то је исто, дефинитвно. За прислушкивање је потребна одлука суда јер је наш Устав ту експлицитан. Само у случају борбе против криминалитета и заштите државне безбедности дозвољено је одступање, али такође суд мора да донесе ту одлуку. После дугогодишње борбе бивши омбудсман и ја успели смо да издејствујемо такву дефиницију прислушкивања код Уставног суда. Према томе, било какав облик прислушкивања, било дословно прислушкивање или приступ такозваним задржаним информацијама о комуникацији ако није заснован на закону и ако се не врши на основу налога суда, јесте кршење Устава и закона и то је практично кривично дело – закључио је Шабић.