Прочитај ми чланак

ДОДИК: Оружане снаге нису снаге БиХ, већ НАТО-а

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да најновија одлука Министарства одбране БиХ да не дозволи да било ко од припадника Оружаних снага БиХ учествује у програму обележавања Дана РС, потврђује чињеницу да то нису Оружане снаге БиХ већ НАТО-а.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

„Ако овде командује НАТО, а да нисмо чланица НАТО-а, онда то говори о томе колико се игноришу правни прописи“, рекао је Милорад Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је поновио да је уверен да ће припадници Трећег пешадијског Република Српска пука бити на Тргу Крајине и да им то нико не може забранити, пренела је Фена.

Такође је рекао да Министарство одбране БиХ и није врховни командант Оружаних снага БиХ, па самим тим не може ни донети забрану.

Министарство одбране БиХ донело је претходно одлуку да нико из ОС БиХ не сме да учествује на прослави Дана РС, а таква одлука је донета пошто је председавајући Председништва БиХ Младен Иванић у складу са законом упутио захтев да се приликом његовог појављивања на прослави Дана РС ангажује почасна јединица Оружаних снага БиХ, у којој је и војни оркестар.

Захтев је одбијен након писма команданта НАТО штаба у БиХ госпође Жизел Вилц, која је навела да било какво учешће припадника ОС БиХ на обележавању Дана РС представља кршење Закона о одбрани.

Тим поводом, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да нема информацију о тој одлуци Министарства одбране БиХ.

„Понављам, припадници Трећег пешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ присуствоваће манифестацији, ја сам то решење нашао, а какво је, видећете ових дана“, рекао је Иванић у изјави новинарима у Бањалуци.