Прочитај ми чланак

ДОДИК ОБЕЋАО: Нећу потписати акциони план за улаз БиХ у НАТО

0

Милорад Додик изјавио је да на ванредној седници Председништва БиХ, заказаној за 20. август, неће гласати за Годишњи национални план (АНП).

Српски члан Председништва БиХ је истакао да неће гласати за АНП, чије усвајање би значило активацију МАП-а – Акционог плана за приступање БиХ у НАТО.

„Ићи ћу на седницу Председништва БиХ заказану за уторак. Не тражим да буде повучена та тачка дневног реда, већ ћу гласати против. На то ме обавезује одлука о војној неутралности Народне скупштине Републике Српске“, изјавио је Додик за Радио-телевизију РС (РТРС).

Он је додао да на седници Председништва БиХ кандидат СНСД-а Зоран Тегелтија вероватно неће бити именован за председавајућег Савета министара БиХ.

Према Додиковим речима, „Бошњаци су у сарадњи са Американцима све искомпликовали до те мере да сада постоји оваква ситуација“.

Српски члан Председништва БиХ даље је рекао да ће РС после 5. септембра, када истиче рок за формирање Савета министара БИХ, који су у Споразуму о формирању власти на нивоу БиХ дефинисали СНСД, ХДЗ и СДА, одлучити како ће се даље понашати у односу на БиХ.

„Сачекаћемо још неки временски период који предвиђа живот тог споразума, а то је 5. септембар, а после тога ћемо се одлучити у вези са неким политикама“, навео је Додик.

СНСД, СДА и ХДЗ БиХ су 5. августа потписали Споразум о формирању власти на нивоу БиХ, али се као камен спотицања појавило усвајање АНП-а, који значи корак напред на путу БиХ ка НАТО.

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић је за 20. август заказао редовну седницу, на којој би чланови Председништва требало да гласају о АНП-у, а потом и ванредну на којој би требало да се гласа о именовању мандатара за састав Савета министара БиХ.

Комшић је раније најавио да неће подржати именовање мандатара ако се претходно не усвоји АНП, док је бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић рекао да у Председништву неће гласати другачије од Комшича.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!