Прочитај ми чланак

Додик: Не живим у БиХ, она ми се гади

0

Живим у Републици Српској, а Босна и Херцеговина ми изазива осећање гађења, каже председник РС Милорад Додик.
„Сарајево је данас етнички очишћен град, нема ни Срба ни Хрвата. Реису Церићу, који одлази с тог места и јако је политички ангажован и производи нервозу, засметало је кад је владика Григорије рекао управо то. Тамо се не да ни Деду Мразу у вртиће, а тврде да су Хрвати или Срби добродошли“, каже Милорад Додик.

Додик: БиХ цела из три дела!
Федерацију БиХ требало би да се подели на два дела, како би се формирала Херцег-Босна, док би остало требало да се зове Босна и Република Српска, чиме би био створен тројни савез на нивоу државе, која би имала мање компетенције него што данас има, рекао је председник Српске Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би најбоље решење за излазак БиХ из кризе било успостављање савеза три републике. Додик сматра да би хрватски политичари у БиХ требало да изведу народ на референдум о њиховом положају због мајоризације коју проводе Бошњаци.

„Једино решење је, по мом мишљењу, да Хрвати одбаце све предлоге са стране и јасно артикулишу свој став. Њега би требало политички артикулисати тако што би у једном тренутку извели народ на референдум тамо где Хрвати живе. Драго ми је што је хрватски политички блок предвођен ХДЗ-ом /Драганом/ Човићем и /Божом/ Љубићем апсолутно артикулисао своје ставове“, рекао је Додик.

Он сматра да би Федерацију БиХ требало поделити на два дела, како би се формирала Херцег-Босна, док би се остало требало звати Босна и Република Српска, чиме би био створен тројни савез на нивоу државе, која би имала мање компетенције него што данас има.

„По мом мишљењу, то би значило само овлашћења спољне политике, спољне безбедности и спољнотрговинских питања“, појаснио је председник Републике Српске.

Бошњачка политика, према Додиковом мишљењу, нанела је највише штете, најпре због матрице по којој је овај народ жртва из прошлог рата у БиХ, па му по тој основи припада више права него Хрватима или Србима.
Додик је бошњачку политику оценио често конфликтном.
„Нисам за то да жртвујемо мир за БиХ. Ако неко мисли да треба жртвовати мир за БиХ, већ смо видели како је завршило. Не разумем патолошку потребу Сарајева да има привид како управља Бањалуком или Широким Бријегом. А уопште не управља. Не разумем ту потребу или наивне вере да ће стварно једнога дана тиме управљати“, рекао је Додик.

Говорећи о америчкој администрацији, Додик је рекао да је погријешила када је почела тумачити дух Дејтона, те на извјестан начин препустила утицај Турској, која има пристрасан однос према Бошњацима.
„С обзиром на политичке поруке, очигледно је да је реч о дугорочно опасној стратегији која се ишчитава и из Изетбеговићевих речи. То подразумева да он иза себе има Турску и истиче да ће бити онако како он говори или неће бити никако. Дакако да није тако и то тако неће проћи“, рекао је Додик за Вечерњи лист, преноси сајт Истинито.

 

(Крир, Истинито)