Прочитај ми чланак

ДОДИК: Не би било коректно да ме наследи Младићев син

0

Председник Републике Српске Милорад Додик синоћ је казао, коментаришићу провокацију у Москви када се Мустафа Мујезиновић са групом студената сликао на Црвеном тргу са ратним заставама такозване Армије БиХ, да муслимани не поштују Босну и Херцеговину онако како је она предвиђена Уставом као заједничка држава свих.

– Да имате ситуацију да неки амбасадор који се бира у име те Босне и Херцеговине, која би требала да буде заједничка, направи тако једну провокацију. У суштини, хтели су да нас понизе. Више то говори о Босни, она је немогућа земља. Ја у свему томе видим немогућност да Босна опстане као земља уколико не буде договора унутар три конструктивна народа, пре свега два ентитета – казао је Додик и додао да је немогуће очекивати било какву нормализацију односа унутра.

– Босна је данас подељенија него што је била непосредно након рата – истакао је предсеник Републике Српске гостујући у емисји “Правац”, коју води главни уредник“ Ало!“ Душко Вукајловић.

– Морам да поставим питање зашто ми дајемо паре у буџет да се финансирају такви амбасадори – запитао се Додик.

– Наравно све зависи од тога шта ће урадити наши људи у Сарајеву, наши у наводницима. Није довољно покренути иницијативу како то каже Младен Иванић, него то треба завршити. Такви не могу да представљају Босну и ми нисмо у тој Босни. То треба да буде мера – рекао је Додик.

Председник Републике Српске је казао да је по Уставу Савет министара помоћно тело Председништва, а Председништво је Извршни орган Босне и Херцеговине који има само девет овлашћења по Уставу и ништа више.

– Ми нисмо против Босне која је уставна, али јесмо против Босне која је насилна и јесмо против Босне и Херцеговине која има овакве амбасадоре, јер такве амбасадоре ми не желимо да плаћамо – казао је он.

Додик је казао да постоји низ разлога због који се кандидовао за члана Председништва БиХ.

– Ја сам у два мандата председник Републике, по Уставу не могу узастопно да будем и трећи пут. Мада могу након четири године поново. Председник сам партије која је најјача, не само у Републици Српској него и у БиХ и логично је да први човек партије мора да иде на једну од индивидуланих функција – казао је он и истакао да је његов примарни циљ Република Српска.

– Нисам заинтересован да нешто урадим на штету Републике Српске за било какву добробит БиХ. Нисам ни за какву ескалацију насиља, ја бих пристао и на овакву летаргију, а да не буде никаквога насиља, али у политичком смислу нико ме не може зауставити да се политички борим – поручио је Додик.

Говорећи о свом „наследнику“ на челу РС каже да не би било коректно да га наследи Дарко Младић.

– Он је добар, паметан, политички образован, али са њим ни не разговарам на ту тему. Имам адута, али морамо да договоримо и разговарамо са коалиционим партнерима – каже Додик.

СДС је, истиче, губитничка партија која се непрестано расипа.

– Народ ће све оценити када дођу избори – каже Додик.

Говорећи о повратницима са сиријског ратишта, Додик каже да је под притиском западних земаља на парламенту БиХ пре седам или осам година, дакле пре формирања Исламске државе, тражена информација од тадашње обавештајне службе БиХ о 3.500 евидентираних „спавача“ у Босни и Херцеговини – људи који су спремни за извршење терористичких аката. Међу њима, како каже, није било Срба.

– Након формирања ИДИЛ, око 600 њих отишло је у Сирију. 50-ак њих је погинуло, а остали се сада полако враћају – каже Додик за Пинк, питајући да ли ико мисли да су повратници одуставли од својих радикалних идеја.

Босанска обавештајна служба, како каже, ради против интереса Србије, а под утицајем је турске службе и неколицине западних. Они Србију доживљавају као највећу претњу.

– Србија је наводно под утицајем Руса. Мислим да Иванића то не интересује, док је све то под утицајем Бакира Изетбеговића. Деректор обавештајне службе је лични пратилац Алије Изетбеговића за време рата – каже председник РС.

У тешким биткама, истиче, највише помаже Србија. Из тог разлога Република Српска не ради ништа на штету Србије, будући да Србија штити интересе РС и Дејтонски споразум, истиче Додик.

Додик истиче да је Србија значајно узнапредовала и рехабилитовала своју позицију и вратила „мртваца“ Косово у политичку игру, што је огроман успех. Ауторитет Србије је, сматра, након много година враћен.

– Желим од Вучића да на дневни ред Косова стави заједно и РС. Ништа није једноставно, али Србија и РС данас добро стоје. Преживели смо ужасне притиске, изолације, деградирања, али смо данас мање упитни него пре 15 година. Србија, којој су уводили санкције, наметали јој политичку елиту, данас има политику која парира најмоћнијим силама света – каже Додик.

Он је додао да Република Српска доноси одлуке по узору на одлуке Републике Србије.

 

– РС је донела одлуку о војној неутралности пратећи Србију и ту нема дилеме. Пратићемо Србију шта год да уради – истиче Додик, додајући да неће дозволити војну базу НАТО на Дрини, нити руску војну базу, поново истичући да је РС војно неутрална.