Прочитај ми чланак

ДОДИК најавио повлачење? „Боље да одем достојанствено…“

0

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да ће на састанаку у Београду упознати председника Александра Вучића са политичким развојем ситуације у БиХ.

Додик каже да разуме шта Србија може да учини, а шта не, те да од Вучића не тражи подршку у целости, али очекује, како је навео, разумевање које мора да постоји. Подсећамо, Вучић је признао високог представника Међународне заједнице Кристијана Шмита (човека Меркелове), кога не признају ни Додик, ни Русија, ни Кина…

Додик је нагласио да многи који одлучују о БиХ само површно гледају право, устав и међународне акте и са позиције политике силе покушавају да креирају односе.

„Ми морамо то да зауставимо, јер након годину дана од Републике Српске ништа неће бити. Уложио сам свој политички живот у ово. Чујем данас свашта о себи. Боље да одем часно и достојанствено него да будем полтрон и ломљив. Нисам глуп да бих се јуначио пред Америком, али Америка није у праву, „тетоши“ неке Србе овде, подваљује и покушава да нам наметне решења, прича о заједничкој држави, а прави муслиманску државу, којом су веома задовољни у Сарајеву„, рекао је Додик.

Председник Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић изјавио је данас да постоји могућност да Високи представник међународне заједнице Кристијан Шмит (кога је признао Вучић) смени српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

„Припрема се терен за тако нешто. Пре свега, сачекаћемо озбиљну расправу у Савету безбедности УН, сада у октобру. Од те расправе зависи будући статус Шмита, ту ће бити његов извештај. Иза тога имамо истек мандата ЕУФОР-а који треба да се продужи, раде се разне закулисне игре“, навео је Шаровић за бијељинску БН телевизију.

Последњих недеља испливавају велике афере у Републици Српској везане за Додикова, његову фамилију и блиске сараднике, а односе се на уносне финансијске комбинације.