Прочитај ми чланак

Додик: Надам се да ће се Трамп вратити на власт, а РС одвојити од БиХ

0

Члан Председништва БиХ Милорад Додик изразио је у недељу наду да ће се Доналд Трамп вратити на власт у Сједињеним Државама.

Додик је најавио да ће Срби чекати одговарајуће глобалне околности да се ентитет РС отцијепи од БиХ, за шта је поновио да је неодржив.

„Никада нисмо одустали од тога да РС буде оно што је била 9. јануара 1992. године. Ми смо формирали републику као своју државу и то нам је потребно“, рекао је Додик у Модричи, говорећи на обиљежавању војне операције Коридор из 1992. године.

Одлуком српских власти 9. јануара 1992. године проглашена је РС, што је био увод у каснији рат у Босни и Херцеговини. У војној операцији Коридор, коју су извеле српске снаге у лето 1992. године, са Србијом су повезани делови неколико српских региона у БиХ и Републици Хрватској.

Додик је увјерен да ће Срби ускоро донијети важне одлуке о својој судбини у Босни и Херцеговини и изразио очекивање да ће Доналд Трамп поново доћи на власт у САД.

„Први пут у историји Срби чекају време. Морамо бити стрпљиви, разумети време. Европа се неминовно збуњује у своје унутрашње проблеме. Молим се Богу да Доналд Трамп поново дође у Америку“, додао је члан Председништва.

Према његовим речима, у БиХ је живот неодржив, а најавио је и наставак блокаде државних институција.

„У РС све ове године патимо због БиХ“

„У РС смо све ове године патили због БиХ. Успјех наше државе, успјех наше слободе је у заустављању преласка на ниво БиХ. Чему јачати БиХ, градити Сарајево и јачати га као главни град из којег је отишло 150.000 Срба? „, рекао је Додик.

Коментаришући закључке Европског савјета, Додик је оцијенио да БиХ није добила статус кандидата само да би странци и даље одлучују у земљи.

„Примају Украјину, а нама кажу да чекамо. А знаш зашто? Зато би ту и даље одлучивали странци, како би Кристијан Шмит и троје судија Уставног суда одређивали нашу судбину“, рекао је Додик.