Прочитај ми чланак

Додик-Мешков: „Јужни ток“ и руске инвестиције капитални за Републику Српску

0

dodik meskov1

Бањалука – Заменик министра иностраних послова Руске Федерације Алексеј Мешков рекао да народи у БиХ могу одлучивати сами о себи и решавати њихову судбину.

„Желимо мирну, стабилну и просперитетну БиХ и спремни смо да и даље развијамо везе и односе у свим правцима“, истакао је данас Мешков после састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком у Бањалуци.

Он је казао да Руска Федерација и РС треба да стимулишу развој економских односа и важних пројеката као што је „Јужни ток“, као и развој руских инвестиција на подручју оба бх. ентитета.

„Поносни смо на то како ради Рафинерија нафте у Броду, а са задовољством смо у Бањалуци точили гориво на пумпама које припадају руским компанијама. Долазак наше највеће банке – ‘Сбербанке’ допринеће учвршћивању наше економске сарадње“, истакао је Мешков.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је долазак делегације руског Министарства иностраних послова у БиХ веома важна, пошто је на нивоу БиХ потребно отклонити застој да би почела градња гасовода „Јужни ток“.

„Зато тражимо начине да се убрзају процедуре у вези са уговорима између БиХ и Руске Федерације и тиме отклони један од највећих застоја у том погледу“, рекао је Додик.

Према његовим речима, сва друга питања између Републике Српске, „Гаспрома“ и руских власти у вези са овим пројектом су решена.

Додик је истакао да је пројекат „Јужни ток“ капиталан за РС, поручујући да пројекти РС и Русије нису уперени против било кога, већ усмерени ка томе да се обострано постигне највећи могући бенефит и да сви имају корист од те сарадње.

Састанку Додика и Мешкова присуствовала је и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан Харченко, шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић, као и директор предузећа „Гас рес“ Слободан Пухалац.

(Бета)