Прочитај ми чланак

Додик: Крајишник је један од најзаслужнијих за стварање РС

0

dodik-527

(Танјуг)

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик пожелео је добродошлицу првом председнику Народне скупштине Републике Српске Момчилу Крајишнику, који је као хашки осуђеник издржао казну у британском затвору и вечерас треба да допутује на Пале.

Додик је рекао да је Крајишнику и другим српским политичарима пресуђивано по инерцији једног политичког захтева – да се сви из Републике Српске осуде на дугогодишње казне, како би се доказао већ намештени стереотип да су за ратне сукобе само Срби криви.

Он је истакао да се Крајишник показао као „тврд политичар“ и преговарач и да је један од најзаслужнијих за стварање Републике Српске, и додао да горак укус оставља чињеница да је одлежао вишегодишњу казну затвора у светским казаматима, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Председник Народне скупштине РС Игор Радојичић је казао да је Момчило Крајишник „особа која је несумњиво дала велики допринос успостављању институција РС и у функционисању Скупштине РС, чији је био први председник“.

„Одслужио је оно за шта је био осуђен. Враћа се кући и желим му свако добро у породичном и професионалном животу за који се он определи“, рекао је Радојичић за Радио РС.

Крајишник је био у притвору Хашког трибунала од априла 2000. године. Првостепено је био осуђен за злочине почињене током рата у БиХ на 27 година затвора, али му је Жалбено веће Хашког трибунала 17. марта 2009. изрекло казну од 20 година.

Некадашњи председник Скупштине РС и српски члан Председништва БиХ осуђен је због етничког чишћења несрпског становништва током рата у БиХ. Крајишник ће, како је саопштио Општински одбор СДС-а, на Палама свечано бити дочекан на градском шеталишту. Дочек ће, како су навели медији у БиХ, директно преносити Радио-телевизија Републике Српске.