Прочитај ми чланак

ДОДИК: И даље смо најјачи

0

dodik 77

Бањалука – Лидер СНСД и председник РС Милорад Додик изјавио је да је СНСД и даље најјача странка и да то не могу угрозити намере страних фактора.

Додик је после седнице Главног и Извршног одбора странке у Бањалуци казао да је СНСД на изборима прошле године остварио велику победу, иако није успео да оствари све циљеве.

СНСД је после избора поново владајућа странка у Републици Српској, али је изгубила власт на државном нивоу, као и место српског члана Председништва БиХ.

Додик је потврдио да постоје одређена неслагања с потпредседником СНСД-а Игором Радојичићем у вези с формирањем власти на државном нивоу, али је негирао спекулације да би Радојичић могао бити искључен из странке.

По његовим речима, „нико неће бити искључен из странке, посебно не из највиших органа, али може сам да оде“.

„Јуче сам разговарао с Радојичићем. Ми немамо неких тешких питања, али он има одређена неслагања с неким поступцима везаним за формирање власти на нивоу БиХ“, казао је лидер СНСД-а, упитан зашто Радојичић није присуствовао седници Главног и Извршног одбора странке.

Упитан да прокоментарише бекство контроверзног бањалучког бизнисмена Милета Радишића у Србију, након што се није јавио на издржавање трогодишње затворске казне због манипулацијама током једног приватизационог процеса, Додик је казао да је то питање у надлежности судова и полиције и да он нема ништа с тим.

„Непримерено је да се мени постављају таква питања. Зашто мене питате за Радишића, нисам ја надлежан за њега? Покушавате да направите негативну слику о судству РС. Власт нема никакав утицај на судски систем у РС“, навео је Додик.

Председник РС и лидер СНСД-а је додао да „зна неке податке“, али да нема намеру да о томе разговара с новинарима.

Додик је рекао и да је недавно присуство потпредседнице СНСД-а Наде Тешановић седници Хрватског народног сабора (ХНС) у Мостару, на којем је усвојена декларација којом се заговара територијална реорганизација БиХ и одржавање Дејтона 2, „њена приватна одлука и да њено гласање не прави никакву штету СНСД-у“.

„Она је мене обавестила да иде на тај сабор. Није рекла да ће гласати и како ће гласати, али то уопште није битно“, оценио је лидер СНСД-а.

Додик је изнео низ оптужби на рад дописнице сарајевског „Ослобођења“ из Бањалуке због постављања питања у вези с Надом Тешановић и ХНС-ом, додавши да је због тога „отказао институцијама РС да узимају ‘Ослобођење'“.

(Бета)