Прочитај ми чланак

Додик: БиХ је неодржива земља

0

Босна и Херцеговина је неодржива земља, која опстаје искључиво захваљујући снажном притиску међународне заједнице, понавља председник Републике Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа, Милорад Додик и после локалних избора, на којима је његова странка доживела неуспех.

Председник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа, Милорад Додик и после локалних избора у Босни и Херцеговини, на којима је његова странка доживела неуспех, поновио је да је БиХ неодржива земља, која опстаје искључиво захваљујући снажном притиску међународне заједнице. Додик најављује озбиљно преиспитивање рада страначких функционера, уверен да бирачи нису казнили већ опоменули СНСД да желе промене на локалу.

„Наравно да смо изгубили један број начелничких места, али странка није изгубила своју основну снагу. Изгубили смо зато што људи на локалном нивоу нису на добар начин идентификовали наше кадрове који су већ дуго времена, по два три мандата на тим местима. Изгубили су осећај да су комшије и доживљавали их као функционере који имају привилегије, а они су ипак само хтели да решавају локална питања и то је нешто што је нама јасно као порука“, каже Додик.

Српска демократска странка у јавности се помиње као морални победник локалних избора. Ви сте најавили преиспитивање рада кадрова унутар Савеза независних социјалдемократа. Да ли мислите да су ту кључни кривци за изборни неуспех?

 

Ништа на то није указивало, имали смо најмасовнију кампању до сад, ту је била маса људи који су долазили очигледно да виде мене и неке високе функционере. Али када су гласали, онда су бирали индивидуално људе, а према странци се односили на начин како су гласали. У том погледу, у страначкој структури имате човека који побеђује седам – осам избора у последње време, сад како да му кажете да не може он да буде кандидат, ако је до сада био неприкосновени победник.

Али пошто ми нисмо имали снаге да то учинимо, ево народ је рекао своје и ко су ти који не требају да буду. Дакле идемо у избор у оквиру странке и ништа нећемо рециклирати бираћемо нове људе и за то ће нам требати три до шест месеци.

Занимљиво је да су у оба ентитета на изборима пролаз имале националне странке. Ни Ви нисте изоставили ту карту у кампањи. Не пропуштате прилику да кажете да је штета што Босна и Херцеговина постоји. Који је ту ваш главни аргумент и да ли је корист од таквог става битнија од тога колико је он заправо реалан?

Шта је реално у Босни и Херцеговини? С друге стране, не мислим да је тврдња да је БиХ неодржива земља – национализам, да је то националистичка карта. То више говори о томе о неспособности политичке структуре, самог система који је заснован на томе.

Босна и Херцеговина је дефинитивно неодржива земља, наравно да сам ја свестан да нема брзих промена те врсте, још је снажан притисак међународне заједнице да бих направи неку хемију, сама ЕУ жели да одржи ту БиХ, али сви ти напори падају пред чињеницом да БиХ у себи нема базични консензус, локални базични консензус о свом постојању, нити може тај консенсус да изгради, и суштина саме те нежељене земље је то, желе је странци а унутар нема консенсзуса да она постоји и то је то.

 

( РТС )