Прочитај ми чланак

ДОДИК: АНП измислила бошњачка страна; Руски амбасадор: Не мешамо се

0

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Годишњи национални програм (АНП) измислила бошњачка политичка елита, како би се спречило формирање нове извршне власти на нивоу БиХ.

„АНП је измишљена ствар од бошњачке политичке елите, како би се спречило формирање заједничких институција. Они су од почетка знали за одлуку Народне скупштине РС (о војној неутралности). Ја ћу се тога држати“, казао је Додик новинарима на Јахорини после састанка са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим.

Председништво БиХ требало би да у уторак разматра усвајање АНП-а, чије слање у Брисел значи активацију МАП-а Акционог плана за чланство БиХ у НАТО.

Додик је даље рекао да је „легитимно представљање озбиљан проблем“, додавши да је народ на изборима у октобру прошле године изабрао његову странку, СНСД, да га легитимно представља у заједничким институцијама у Сарајеву.

„Народ је изабрао и ми само треба да конституишемо власт“, истакао је он.

Додик је упозорио да ће, ако нови Савет министара са СНСД-ом не буде формиран до 5. септембра, РС донети „своје одлуке“.

„Видећемо, постоје различите опције“, нагласио је српски члан Председништва БиХ.

Наводећи да „није пророк“ и да не зна да ли ће бити поштован рок из споразума Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Странке демократске акције (СДА) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ, да се нови Савет министара формира у року од месец дана од дана потписивања 5. августа, Додик је казао да има решења и за такву ситуацију.

„Неко је одлучио да опструише, опструише изборну вољу на легитимно представљање српског и хрватског народа. Ми ћемо предузимати наше адекватне мере. Кад сам видео да то не желе да поставе на дневни ред (именовање мандатара за Савет министара), имам право по пословнику да затражим ванредно заседање“, казао је Додик.

Према његовим речима, председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић је, „у жељи да искомпликује ситуације“, заказао редовну седницу Председништва на којој је ставио гласање о „неком документу који је фамозан“ (АНП), тврдећи да ако се АНП не изгласа, он неће подржати именовање за састав Савета министара биХ.

„Ја ћу бити у уторак на тој седници и мој став је веома јасан. Рекао сам да ћемо сачекати да истекне тридесет дана. Након тога, имам разне идеје које ћу предложити Народној скупштини“, истакао је Додик.

Додао је да су Република Српска, Федерација и три конститутивна народа стране за договор у Босни и Херцеговини, додавши да у оквиру тог уставног уредјења ми ћемо имати предлоге према Федерацији БиХ и другим народима.

Српски члан Председништва је БиХ назвао „неуспешним експериментом“, оценивши да то потврдјује и присуство ОХР-а у тој земљи.

„Сам ОХР је злоупотребио Дејтонски споразум и битно га деградирао. БиХ је могла бити успешна заједница. Озбиљну кривицу за неуспјех БиХ сноси ОХР и они који стоје иза ОХР-а, западне земље“, сматра Додик.

Руски амнбасадор Петар Иванцов је рекао да је озбиљно забринут за стање у БиХ, јер десет месеци после избора не функционишу институције, што доводи у питање стабилност и развој земље.

Према његовом мишљењу, решење је у формирању Савета министара, додавши да сва спорна питање треба решавати компромисно после формирања власти.

Иванцов је изразио наду да је договор политичких субјеката у БиХ могућ, наводећи да се Русија, за разлику од појединих земаља, не меша у унутрашња питања ове земље.

На питања о чланству БиХ и НАТО, Иванцов је одговорио да је чланство у медјународним организацијама питање за власти у БиХ.

„Основ мог рада у БиХ је немешање у њене послове, за разлику од неких мојих колега. Мислим да БиХ, њени народи и политичари сами могу одлучити како ће живети“, нагласио је руски амбасадор.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!