Прочитај ми чланак

ДО САД СУ БОЈКОТОВАЛИ Курти позвао Албанце да се одазову на Вучићев попис у Србији

0

Више од 14.000 плаћених пописивача (углавном СНС ботови) кренуло је 1. октобра да обилази Србију у оквиру пописа народа, домаћинстава и станова, који траје до 31. октобра. Ове године ће, за разлику од пописа 2011. и ранијих пописа, да радо учествују и Албанци из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, а у томе их свесрдно подржава и Аљбин Курти који тражи да се сви одазову и "докажу да су ту“.

Нови попис становништва врши се под надзором ЕУ и електронским путем (амбасада Велике Британије учествовала у припреми пописа у Србији) и састоји се од чак 69 личних питања, од којих су три која су до сада била основна (нација, вероисповест и језик) НЕОБАВЕЗНА, док су обавезни одговори на то колико имате станова, кућа, земље, стоке, живине, пчела… Због тога узнемирени Срби наводе да је ово попис имовине.

Претходни попис становништва у Србији одржан је 2011. године, који је албанско становништво са југа Србије бојкотовало као и раније. И нису били новчано кажњени због тога као што сада прете народу да ће бити ако се не одазове.

Скупштина албанских одборника из Прешева, Бујановца и Медвеђе је тада донела одлуку да ће бојкотовати попис. Међутим, овога пута ће се Албанци из ових општина масовно одазвати.

„Драги грађани Албанци, данас у читавој Србији почиње регистрација становништва и имовине. Овај попис за Албанце није само питање статистике. Као премијер Републике Косова позивам Албанце који живе у Србији, а посебно у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу, да одговоре пописивачима региструјући себе и чланове породице. Позивам вас да на притисак одговорите регистрацијом, да одговорите на пасивизацију региструјући сваког Албанца и оне који су са привременим местом боравка у дијаспори и на Косову. Докажите са одлучношћу да сте ту“, поручио је Курти.

И док су Албанци у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу 2011. године бојкотовали попис у Србији, Срби са Косова су те исте године бојкотовали попис у организацији лажне државе Косово 2011, а потом и 2016. године. 

Са друге стране попис у организацији Републике Србије на Косову се није одржао од 2002. године.

Дан пре почетка Вучићевог пописа у Србији, Курти је донео одлуку о попису становништва, имовине и домаћинства на Косову и Метохији који ће се одржати од 1. септембра до 16. октобра 2023. године.

Колико су складни односи између Вучића и Куртија не доказује само његов позив Албанцима да се одазову Вучићевом попису, већ и то што је СНС Српска листа званично поклонила Албанцима 17 хектара прелепог српског земљишта у Грачаници (обалу Грачаничког језера).