Прочитај ми чланак

ДО ПОБЕДЕ: Протести опозиције широм Србије

0

Са 16. протеста „1 од 5 милиона“, одржаног у вечерас у Ужицу, поручено је да би грађани требало да буду упорни у борби против режима Александра Вучића, како би га победили и Србију урдили као нормално друштво.

Зоран Филиповић, водитељ протеста, приметио је да се „свуда у нормалном свету 9. мај обележава као Дан победе над фашизмом, али да Дан победе у Србији касни један дан, због обавеза онога“, мислећи на Александра Вучића.

„Негде је на путу, па су параду одложили за петак, 10. маја“, казао је Филиповић и додао да у Србији ништа није нормално.

На протесту, на коме је било око 200 људи, присуствовали су и грађани Пожеге који протестују још од фебруара прошле године, а окупљенима се обратио Дејан Николић, народни посланик ДС.

Истакавши да је „насиље над људима, слободом, медијима, законима, имовином, културом и животном средином постала наша свакодневица“, Николић је навео да је „све оно што би требало да нас штити од насиља – изложено насиљу“.

„Зато је наша борба важна и зато настављамо даље“, поручио је истакао да је 9. мај и Дан Европе и да се европске вредности огледају у поштовању устава и закона, као и у могућности да млади, након образовања, могу да планирају посао и будућност у својој земљи.

„Европа у Србији за мене је када полиција гарантује безбедност свима и штити све грађане од хулигана који стављају свињску главу на хаубу“, рекао је Николић, алудирајучи на недавни догађај у Борчи.

Он је рекао да су Србији „потребни фер избори и јавни сервис као наше право да знамо све, а не само оно што они желе да знамо“, а потом поручио да смо после 20 година поново на улицама и трговима.

„Хајде да се једном за свагда решимо ове друштвење аномалије и да изградимо нешто што се зове нормалан живот, да неки нови клинци, после 20 година, не би поново излазили на улице“, казао је Николић.

Наводећи да „грађани не пристају на будућност Србије која је „понижена, уцењена и ограђена“, он је рекао да „нема нормалне будућности у којој власт уцењује и прети грађанима само зато што су устали у одбрану сопственог достојанства“.

Учесници протеста су прошетали центром града, а ново окупљање биће следећег четвртка, такође у 20 часова испред ужичке скупштине.

Провокација

„Шта ти причаш? Склони се одатле!“, обратио се Николићу, док је говорио на степеништу ужичке скупштине, и према њему кренуо мушкарац седе косе који се пробио кроз окупљене грађане и стигао до половине степеништа. Међутим, други мушкарац га је зауставио и тиме је спречен инцидент. Након краће расправе с присутнима, тај човек се удаљио, а окупљени су то препозанли као провокацију и негодовали повицима „Уаааа“ и звиждуцима пиштаљки и трубица, након чега је протест мирно завршен.

Протест у Неготину вечерас одржан под слоганом „Смрт фашизму, слобода Србији“

Вечерашњи, иначе 12. по реду протест, „Један од пет милиона“ одвијао се под слоганом „Смрт фашизму, слобода Србији“ а разлог је био Дан победе над фашизмом.

Уз подсећање на време када је на једној страни био капиталистички запад, са друге комунистички исток, а у срцу Европе растао фашизам, паралелу са данашњим временом направио је професор Техничке школе у Бору и одборник Двери у градској Скупштини Саша Станковић.

– Док су се грађанска и национална Србија свађале, у срцу Србије је такође ницала једна власт какву не памте ни много старији од нас. Док смо се ми свађали, дошли су најгори и најкорумпиранији, бахати – казао је поред осталог Станковић, позивајући грађане да се уједине под заставом Србије.

Неготинцима се вечерас обратио и Страхиња Ћирић из УГС „Независност“ неготинског Дома културе указујући на акутни проблем незапослености у овој општини, као и одлазак младих људи у иностранство.

– Захтевамо од општинских власти отварање нових радних места и престанак партијског запошљавања некомпетентих и нестручних, тражимо да се цене грејања врате на ниво од 1. октобра 2018. године, као и хитно решавање проблема паса луталица на хуман начин односно изградњом азила за псе. Тражимо такође објективно извештавање локалне и регионалне телевизије које се суфинансирају највишим износима из општинског буџета. – каже за Данас Страхиња Ћирић наводећи да ће захтеви са протеста бити сутра прослеђени председнику Општине Неготин званичним путем.

– Општинске власти имају рок да до 27. јуна испуне захтеве протеста „Један од пет милиона“ Уколико до тада захтеви не буду испуњењу, следеће протесно окупљање у Неготину заказано је за 27. јун – истиче Ћирић.

Неготинци су се протестима против актуелне власти у Србији придружили 7. фебруара и од тада само два четвртка, на Светог Трифуна и у време првомајских празника, изостала су протесна окупљања пред спомеником Ђорђу Станојевићу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!