Прочитај ми чланак

ДМИТРОВИЋ – ЧОМИЋ Једном све, другом ништа

0

Какав однос Александар Вучић има према демографији и бризи о породици, али и према свом коалиционом партнеру Александру Шапићу, сведочи и недостатак елементарних средстава за рад кабинета Ратка Дмитровића. С друге стране, министарка за људска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, ужива све благодети кабинетског комфора.

Како сазнајемо, Ратко Дмитровић практично и нема канцеларију у седишту Министарства на Булевару Михаила Пупина.

Дмитровићева колегиница из Владе, Гордана Чомић, са којом дели исту зграду, како се може чути, има једнан од најопремљенијих кабинета.

Поставља се оправдано питање, откуд толике разлике у односу Вучића према појединим министарствима и да ли је то својеврсна политичка порука?

Ако сагледамо ситуацију, иако су и Дмитровићево и Чомићкино министарство формирани да би се показало како Вучић брине о та два важна сегмента друштва, те да би се нашло места и за људе који нису СНС, да би се маркетиншки послала слика свету како је Вучић демократа, очигледно је да ова два ресора нису подједнко важна напредњачком лидеру.

Демографија и брига о породици, који су „девета рупа на свирали“ Вучићевој, били су раније намењени СПС-у, тачније, Славици Ђукић Дејановић, у оквиру Министарства без портфеља. СНС нема интереса да се бави овим питањем, јер се ту не могу извлачити крупне провизије и пунити џепови приватних лица. Зато је ресор опет „уваљен“ коалиционом партнеру. Рекло би се, по принципу, ето вам, па се сналазите како знате.

Гордана Чомић, пак, је трофеј какав је Вучић одувек желео. Дојучерашња боркиња за људска права и слободе, потребна је Вучићу пред светом, како би махао сопственом слободоумношћу и отвореношћу према политичким противницима. Чомићева је потребна и да обави посао доношења закона о истополним заједницима, како би могла да преузме нападе хомофобичног дела јавности. Ни овај посао Вучић није желео да преузме на себе, како се не би замерио клеро-националистима и остао чист, те га је доделио управо Чомићевој. Отуд и комфор који ужива.