Прочитај ми чланак

ЂУРАЂ ЈАКШИЋ СРС: Власт у Војводини безобзирно крши права Буњеваца!

0

КО О ЧЕМУ, ВЛАСТ О ПРАВИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА, АЛИ ИХ ЕЛЕМЕНТАРНА ПРАВА БУЊЕВАЦА НЕ ЗАНИМАЈУ!

„Српска радикална странка изражава огорчење и забринутост због безобзирног и игнорантског става напредњачког покрајинског режима поводом иницијативе да се стави ван снаге асимилаторски акт тзв. Главног народноослободилачког одбора Војводине, од 14. маја 1945. године, којим су Буњевци и Шокци са простора АП Војводине, противно њиховој вољи, уписивани у све службене легитимације и списе као Хрвати.

Скандалозно је, да председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, који је и председник Одбора за уставно – правни положај АП Војводине, већ пола године не заказује седницу овога Одбора, иако је по Пословнику био дужан да то учини, јер су три члана Одбора упутила захтев да се донесе декларација, којом би се ставио ван снаге асимилаторски акт, уставноправног претходника Скупштине АП Војводине, Главног народноослободилачког одбора Војводине. Српска радикална странка је мишљења да покрајински парламент мора донети декларацију, којом би се исправила историјска неправда и одузимање права братском буњевачком и шокачком народу на национално изјашњавање и њихово присилно претварање у Хрвате.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине.

Јакшић је потсетио, да је Игор Мировић почетком фебруара месеца, јавно обећао Буњевачком националном савету да ће асимилаторски акт из 1945. године, бити стављен ван снаге. Међутим, после Вучићеве посете Хрватској, настао је зид ћутања. Не заказује се седница Одбора, власт више не спомиње Буњевце, а представници режима су у грчу и нелагоди при помену ове теме.

„Иштван Пастор показује знаке ванредне нервозе при помену заказивања седнице Одбора, на којој би се разматрала ова тема. Ко о чему, власт говори о правима националних мањина, али их кршење елементарног права Буњеваца, права на национално изјашњавање и њихово присилно претварање у Хрвате, не интересује. Невиђен преседан и скандал ће бити, уколико став Колинде Грабар Китаровић, спречи Скупштину АП Војводине да исправи историјску неправду која је нанета буњевачком и шокачком народу“. – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да скандалозан предлог Игора Мировића, противан Уставу, законима и Статуту АП Војводине, о установљењу важних датума за Покрајину, поред тзв. Дана Војводине, подразумева и обележавање Међународног дана људских права.

„Пуна су им уста људских права и права националних мањина, али о Буњевцима не смеју ни да писну. Буњевци су за покрајинску власт забрањена тема. Српска радикална странка не заборавља изузетну улогу Буњеваца у славним новембарским данима из 1918. године. Уз Србе, они имају највеће заслуге за доношење историјских одлука о присаједињењу Срема, Баната, Барање и Бачке матичној српској држави. Било би драгоцено да се, у години када обележавамо стогодишњицу од ослобођења и присаједињења, Скупштина АП Војводине декларацијом огради од присилне асимилације Буњеваца и Шокаца и на тај начин, макар и симболично пружи им подршку. Српска радикална странка захтева од Иштвана Пастора да, хитно, закаже седницу Одбора за уставно – правни положај АП Војводине, на којој ће се разматрати захтев о стављању ван снаге срамног асимилаторског акта из 1945. године“. – закључио је Ђурађ Јакшић.