Прочитај ми чланак

Мило Ђукановић оптужио опозицију да хоће „Велику Србију“

0

Подгорица — Лидер ДПС Мило Ђукановић каже да се на парламентарним изборима бране политичке тековине референдума 2006. и оптужио опозицију да прижељкује „велику Србију“.

С друге стране, лидер Демократског фронта Миодраг Лекић тврди да, ако победи на изборима, неће мењати политику Црне Горе према Косову.

Ђукановић је поновио да би црногорска независност била доведена у питање уколико би на изборима тријумфовала опозиција.

„Демократски фронт по Београду лепи плакате, показујући да се испод нове пароле налазе старе антицрногорске намере у којима је Црна Гора део велике Србије. С друге стране, Позитивна Црна Гора жели да угрози чврсти суверенистички део јавности, јер се показало да у антисрпском блоку нема довољно гласова за ревизију одлуке са референдум“, казао је Ђукановић на предизборном скупу на Цетињу.

Он је оптужио политичке конкуренте из Демократског фронта да се залажу да Црна Гора буде 27. гласачки округ велике Србије, док је Позитивној Црној Гори замерио што нико од њених челника није био део покрета који је Црној Гори вратио независност.

Ђукановић је поновио обећање да ће решавање проблема незапослености бити приоритет будуће Владе Црне Горе и да ће у наредне четири године бити запослено 40.000 људи, преносе подгорички медији.

Лекић: Нећемо мењати политику према Косову
Лидер Демократског фронта Миодраг Лекић одбацио је могућност да би тај политички савез, у случају да освоји власт на парламентамим изборима, довео у питање одлуку Ђукановићеве Владе о признавању независности Косова.

„Међународно право не познаје категорију поништавања одлука претходних влада о признању држава“, казао је Лекић у интервјуу „Вијестима“.

Он је казао да већинска цмогорска јавност није задовољна како је одлуку о признавању Косова донела домаћа власт, без елементамог консултовања воље грађана.

„Црногорска власт је или сервилно извршила добијене налоге са стране или пројектовала да ће са признањем Косова добити неку награду, рецимо у виду неког међународног попуста за корупционашко мафијашке реалности у Црној Гори“, рекао је Лекић.

Према његовим речима, Фронт намерава да интензивно сарадјује са међународним фактором, али не на бази сервилности или страха уцењих личности.

„Сада се домаће лицемерство наставља и овом причом о неприхватању косовског амбасадора због наводно тешког положаја црногорске мањине на Косову. Као озбиљна и одговома коалиција, у случају да нам грађани укажу поверење да формирамо владу, на међународном плану наставили бисмо тамо где је стала претходна влада, што значи и уважавање претходно усвојених међународних обавеза“, рекао је Лекић.

Он је казао да ће, ако Демократски фронт освоји власт на парламентарним изборима 14. октобра, према Косову водити активну политику, у више сегмената, како према црногрској мањини тамо, тако и према проблему избеглица са Косова у Црној Гори.

Проблем избеглица са Косова у Црној Гори, Лекић је назвао „расистичким скандалу“ који немоћно гледају црногорски грађани.

„Повремено појављивање домаћих званичника у тим насељима или боље рећи логорима и сендвичи које стране дипломате уз ТВ камере повремено дају тим несретним Ромима, нису решење“, поручио је Лекић.

 

(Танјуг)