Прочитај ми чланак

Ђукановић: Србија и Русија поткопавају црногорску независност

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио је Србију и Русију да користе Српску православну цркву за подривање црногорске прозападне владе, која жели чланство у ЕУ, пише Ројтерс.

„Мило Ђукановић, који влада Црном Гором више од три деценије, рекао је да се серијом протеста против Закона о слободи вероисповести који су предвођени Српском православном црквом, покушава довести у питање независност Црне Горе“, наводи Ројтерс.

Фото: predsjednik.me

„Ако се питате да ли је ово континуитет (покушаја) уништавања Црне Горе и опструкција њене намере да настави свој пут ка европским и евроатлантским интеграцијама, у то нема сумње“, рекао је Ђукановић.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио је Србију и Русију да користе Српску православну цркву за подривање црногорске прозападне владе, која жели чланство у ЕУ, пише Ројтерс.

„Москва је била недвосмислена у показивању својих интереса у текућем (религијском) проблему у Црној Гори“, додао је он.

Ђукановић је оптужио Београд за оживљавање националистичког концепта Велике Србије који је допринио балканским ратовима деведесетих година и распаду бивше Југославије.

„Не сумњамо да активирани сви механизми реализације пројекта великосрпске државе и да је Црна Гора такође мета“, рекао је Ђукановић за британску агенцију.
Ројтерс подсећа да су протести у Црној Гори почели у децембру због Закона који омогућава држави да преузме власништво над црквеном имовином уколико црква не може да докаже да је била њихов власник прије 1918. године – када се тадашња Краљевина Црна Гора придружила Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, претходник Југославије.

„Српска православна црква је доминантна у Црној Гори, земљи са 620.000 људи, и броји око 12 милиона чланова, углавном у Србији, Црној Гори и Босни“, наводи агенција.