Прочитај ми чланак

Ђукановић позива Томислава Николића на самит у Црној Гори

0

Црногорски председник је поздравио дијалог Београда и Приштине, наводећи да је веома добро што се води на највишем политичком нивоу

Будва – Црногорски председник Филип Вујановић најавио је да ће позвати председника Србије Томислава Николића на састанак шефова држава региона, на којом ће учествовати и косметска председница Атифета Јахјага.

Вујановић је синоћ рекао да ће Црна Гора до краја године бити домаћин самита председника Црне Горе, Албаније, Македоније и Космета, као и да ће позвати Николића да присуствује скупу.

У јавном интервјуу у оквиру 6. Медијског форума југоисточне Европе, који је отворен у Будви, Вујановић је изразио очекивање да ће Николић прихватити позив, односно да ће скуп у Црној Гора бити прво место на којем ће заједно учествовати председници и Србије и Косова.

Црногорски председник је поздравио дијалог Београда и албанских власти из Приштине, наводећи да је веома добро што се води на највишем политичком нивоу.

Значајно је што се нова Влада Србије определила да призна раније договоре, а веома радује што се Београд определио да разговоре са Косовом води на највишем нивоу, казао је Вујановић.

Према његовим речима, важно је да дијалог Србије и Космета иде корак по корак, без прејудицирања решења, што је значајно за стабилност региона.

Тај дијалог неће имати утицаја на политику Црне Горе према Космету, јер је Подгорица признала косметску независност, навео је Вујановић.

Он је оценио да је интерес и Србије и Црне Горе да две државе имају добре односе. Ко год се налазио на функцијама председника те две државе треба да буде посвећен унапређењу сарадње и што бољим односима између Србије и Црне Горе, казао је Вујановић.

Он је рекао да подржава постизања споразума о двојном држављанству између Србије и Црне Горе. Подржавам постизање споразум о двојном држављанству. Иако су закони о држављанству две земље потпуно различити, постоје модели да се дође до неког договора који би био у интересу грађана обе државе, навео је црногорски председник.

Вујановић сматра да Црна Гора и Србија треба да подржавају једна другу у интеграцијама и изразио очекивање да ће Николић имати разумевање за тежње Црне Горе да се прикључи НАТО, као што је имао његов претходних Борис Тадић.

То што није интерес Србије да буде у НАТО, није разлог да Београд не подржи Црну Гору у евроатланским интеграцијама. Када Русија има разумевање за те наше тежње, очекујем и да ће Србија имати разумевања за интеграцију Црне Горе у Северноатлански савез, казао је он.

Вујановић је изразио очекивање да ће Црна Гора на наредном самиту НАТО добити позивницу за чланство у тај савез.

Ђукановић председник или премијер
Вујановић је, упитан да прокоментарише могућност повратка лидера Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића на неку државну функцију, казао да је познат његов став да Ђукановић, као носилац изборне листе најјаче странке, треба да буде премијер или председник државе.

Ђукановић је лидер најјаче странке и носилац изборне листе и зато мислим да треба буде на некој највиших државних функција. Да ли ће то бити позиција премијера или председника државе треба да буде ствар партијског и његовог личног опредељења, навео је Вујановић.

Он је казао да никада у разговорима са светским званичницима није чуо негативну примедбу на евентуалну одлуку Ђукановића да се поново врати на неку државну функцију.

Такође, не мислим да би његов повратак успорио европске интеграције Црне Горе, истакао је Вујановић, који је избегао да се изјасни да ли ће се поново кандидовати на председничким изборима. Видећемо шта ће бити када се распишу председнички избори. Занимљиво је да постоји толико интересовање да ли ћу се поново кандидовати, казао је црногорски председник.Упитан да ли Демократска партија социјалиста заслужује подршку мањинских народа, с обзиром на прошлост те партије, Вујановић је одговорио позитивно.Он је навео да су Бошњачка странка и Хрватска грађанска иницијатива биле у саставу претходне Владе Црне Горе, због чега му се чини природним да те партије мањинских народа поново подрже коалицију коју предводи ДПС.

 

 

 

Укинути две строфе химне
На питање да ли је његово залагање да се црногорска химна скрати за две строфе, у ствари, флертовање с опозиционим бирачким телом, Вујановић је казао да никада није кокетирао са било ким по том питању.

Један део химне је споран за један значајан део грађана Црне Горе и зато мислим да и ту треба наћи решење које је прихватљиво за све грађане, односно уклонити стихове чији аутор сигурно не припада антифашизму, навео је председник Црне Горе.

 

 

(Танјуг)