Прочитај ми чланак

Ђукановић: Покушај отцепљења РС водио би рату, да се зауставе Додик и Вучић

0

Председник Црне Горе Мило Дјукановић изјавио је гостујући на Фаце ТВ из Сарајева како би покушај отцепљења Републике Српске од БиХ водио рату, те је позвао медјународну заједницу да реагује и спречи иницијативе српских челника Милорада Додика и Александра Вучића.

Дјукановић је, коментаришући развој стања након противљења одлуци Уставног суда БиХ, рекао да српска страна у БиХ настоји кризама показати да је БиХ нефункционална држава.

Foto: Printscreen TV Prva

„Покушавају да држе ту нефункционалност у држави како би онда могли рећи: ево, видите, ово овако не иде, довели смо државу у нефункционалност, сада је дошло време за референдум! РС је ентитет у држави БиХ. Свако пристајање на цепање БиХ враћа нас у рат“, рекао је Дјукановић, преноси агенција Хина.

Он је при томе додао како је медјународна заједница одговорна за БиХ те да мора спречити даљу ескалацију за што је оптужио председника Србије Александра Вучића и члана Председништва БиХ Милорада Додика.

„Ово је питање у које су укључени Европа и Америка, нису само Додик и Вучић. Медјународна заједница има елементе у својим рукама и одговорна је за БиХ. Ако не реагује, ситуација ће ескалирати. Не смеју закаснити. Додик ради оно што он мисли да треба бити. Мислим да он сам ово ‘гура’ више него Вучић“, оценио је Дјукановић.

Замерио је Додику да је ‘против Црне Горе’ алудирајући на изјаве којим је овај подржавао протесте српске националне заједнице и Српске православне Цркве који се противе тамошњем Закону о слободи вероисповести.

Дјукановић је потврдио да ће доћи на обележавање 25 годишњице геноцида у Сребреници овога лета, те је позвао српске лидере да признају чињеницу да се у овој енклави на истоку Босне догодио геноцид над Бошњацима у лето 1995. године.

„Ми смо то направили. Немају храброст и нису спремни рећи да је био геноцид. Требају рећи да је то била грешка која се никада више неће поновити и да зауставе великосрпски пројект“, рекао је Мило Дјукановић.