Прочитај ми чланак

Ђукановић: Од времена Милошевића Београд није био оволико умешан у питања ЦГ

0

Црногорски председник Мило Ђукановић оценио је да односи Црне Горе и Србије "нису добри" и изразио наду да у Београду "има здравог разума и спремности" да се ради на поправљању тих односа у обостраном интересу.

Ђукановић је у интервјуу за подгоричку „Побједу“ казао да Црна Гора „ничим не доприноси“ таквим односима са званичним Београдом, који „још од времена Милошевића није више био умешан у унутрашња питања Црне Горе него што је данас“.

© AP Photo /

„Црна Гора ничим томе не доприноси. Осим што истрајава на одбрани својих националних и државних интереса. Још од времена Милошевића, званични Београд није више био умешан у унутрашња питања Црне Горе него што је данас. Кључни српски министри готово свакодневно, а често и непримереним језиком, коментаришу процесе код нас, с намером да на њих директно утичу, доказујући ваљда тако колико је Србија јака. А то, у ствари, сведочи о нечем другом. Желим да верујем да и у Београду има здравог разума. И спремности да радимо на поправљању односа у обостраном интересу“, казао је он.

Говорећи о литијама које организују епархије Српске православне цркве, а против Закона о слободи вероисповести, Ђукановић је оценио да је њихов циљ промена власти у Црној Гори, а не закона.

„Можда је најтачније рећи да су на почетку литије биле вид притиска на власт због Закона о слободи вероисповести. Али све што му је претходило, и у што су се касније претвориле, сведочи да је то облик политичке борбе у намери да се промени власт у Црној Гори, а не закон“, рекао је он.

Месец и по дана уочи избора заказаних за 30. август, Ђукановић за предводника опозиционог блока означио СПЦ у Црној Гори, оценивчи да је то „политички нонсенс“.

„Ретка су друштва данас у свету где верске организације и њихови лидери имају тако видљиву политичку улогу. Можда би се то на неки начин могло поредити са Ираном. Предизборни амбијент је данас битно другачији, то јест значајно неповољнији у односу на 2016. Црква није тада била прешла политичку црту, без обзира на то што се знало ко су њени фаворити, и у чијем интересу ради. Није ни званична Србија тада била тако отворено умешана у унутрашње ствари Црне Горе. Москва је сада тиша, али вероватно нема ни потребе да буде гласнија код толике галаме њених српских експонената, и у Србији и овде“ казао је он.

Говорећи о улози Српске православне цркве у Црној Гори, црногорски председник је оценио да се СПЦ „са својм епархијама деценијама уназад позиционира против Црне Горе“.

„Изгледа се једино СПЦ, и једино у Црној Гори, не придржава древне максиме да је „глас народа – глас Бога“… Нити поштује норму канонског права „који се супроти власти, супроти се наредби божијој“.

Закон је усвојен зимус, а СПЦ је у ствари одувек подржавала антицрногорске снаге, као и оне њу, рекао је Ђукановић додајући да то да црква не хаје за закон потврђује и чињеница да је Синод СПЦ био поднео иницијативу Уставном суду Црне Горе за оцену његове уставности, па је убрзо повукао.

То само сведочи да у врху СПЦ нема уверености у правну основаност онога што би протестима које називају литијама хтели „да одбране“, оценио је Ђукановић.