Прочитај ми чланак

Ђукановић не одступа, хоће изборе – парламентарна већина СПРЕМА ЊЕГОВ ОПОЗИВ!

0

Председник Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић сматра да је време за нове изборе и да Црна Гора "добије политички одговорну, компетентну владу". Истовремено, у Скупштини би требало да се изгласа иницијатива о разрешењу председника те земље Мила Ђукановића

Ђукановић је у Пљевљима, говорећи на свечаности Савета младих ДПС-а у том граду, рекао да ће та влада наставити да Црну Гору води путем изградње грађанске државе, унапређења међунационалних и међуверских односа и путем достизања европских система вредности.

FOTO: IN4S

– Дакле, време је да се у Црној Гори на власти опет нађе Демократска партија социјалиста са својим традиционалним коалиционим партнерима – рекао је Ђукановић, преносе Вијести.

Шаровић: Објасните људима зашто је НАТО поносан на нас и где спремају нашу војску?!
Шаровић: Објасните људима зашто је НАТО поносан на нас и где спремају нашу војску?!
„МИЛАНОВИЋ НЕЋЕ СПРЕЧИТИ СРБИЈУ ДА УЂЕ У ЕУ“ Кандидат за српског члана Председништва БиХ Мирко Шаровић реаговао на изјаве хрватског председника
„МИЛАНОВИЋ НЕЋЕ СПРЕЧИТИ СРБИЈУ ДА УЂЕ У ЕУ“ Кандидат за српског члана Председништва БиХ Мирко Шаровић реаговао на изјаве хрватског председника
СРАМНА ИЗЈАВА МИЛАНОВИЋА: „Прича о убијеној српској деци је постала неподношљиво гадљива“
СРАМНА ИЗЈАВА МИЛАНОВИЋА: „Прича о убијеној српској деци је постала неподношљиво гадљива“
Он је двогодишњи период након парламентарних избора назвао „тегобним експериментом“ и оценио да су то биле године озбиљних губитака у економском и демократском развоју Црне Горе.

Ђукановић је преговоре парламентарне већине са парламентарних избора одржаних у августу 2020. године назвао „трагикомичним покушајем да се побегне од избора“.

– Од избора беже само они који су убеђени да ће на њима изгубити – рекао је Ђукановић.

Парламентарна већина Црне Горе доставила је председници Скупштине Данијели Ђуровић 41 потпис подршке предлогу за покретање пред Скупштином поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе повредио Устав, односно поступка за разрешење Ђукановића, пошто је одбио предлог старе парламентарне већине да мандатар за састав нове владе буде Миодраг Лекић.

Мило Ђукановић
Мило Ђукановић
Фото: Профимедиа
Одбивши предлог да Лекић буде мандатар, Ђукановић је такође 20. септембра упутио председници Скупштине Данијели Ђуровић предлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине Црне Горе.

Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић рекао је да би у Скупштини требало да се изгласа иницијатива о разрешењу председника те земље Мила Ђукановића. Тиме се шаље важна политичка порука, а питање је за правнике да ли то може да се операционализује због ситуације са Уставним судом, рекао је Абазовић.

– Мислим да треба да изгласамо ту иницијативу и да на тај начин парламент упути јасну поруку шта мисли о председнику државе. То је јако важна политичка порука. Да ли она може да се операционализује због оваквог Уставног суда, то је сада упитно питање за правнике, али дефинитивно таоци смо једног човека 30 година и сада треба и даље да наставимо да будемо таоци. Не мислим да је то добро – рекао је Абазовић.

Појашњава да је сада конституисана нова већина, која подржава да се конституише нова влада. Она је, истиче, разнолика и у њој су различити политички субјекти, са другачијим визијама. Ипак, наводи да то могу да процесуирају.

– Решење ће свакако доћи на изборима, међутим није председник тај који ће одредити кад ће ти избори бити. Он може да искаже своју политичку преференцију да Скупштина скрати мандат, то је уставно, то није нешто што је спорно. Исто тако, Скупштина Црне Горе, ако има већину, може да каже да она у овом тренутку не жели себи да скрати мандат, него жели да да шансу да се у овом преосталом периоду, а ради се о периоду од две године, настави са покушајем стабилизације друштвених прилика – навео је Абазовић.