Прочитај ми чланак

Ђукановић: Црна Гора је мета пројекта „Велика Србија“

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио је Србију и Русију да користе Српску православну цркву за подривање црногорске прозападне владе, која жели чланство у ЕУ, пише Ројтерс.

Ђукановић је рекао да се серијом протеста против Закона о слободи вероисповести који су предвођени Спрском православном црквом, покушава довести у питање независност Црне Горе; наводи Ројтерс.

Мило Ђукановић (Фото: nspm)

Ђукановић је оптужио Београд за оживљавање националистичког концепта Велике Србије који је допринео балканским ратовима деведесетих година и распаду бивше Југославије.

„Не сумњамо да су активирани сви механизми реализације пројекта великосрпске државе и да је Црна Гора такође мета“, рекао је Ђукановић за британску агенцију.

Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова одбацила је Ђукановићеве тврдње , рекавши да „нико не може подривати оно што он ради, више него сам Ђукановић“.

Ројтерс наводи и да је председница Владе Србије Ана Брнабић одбацила Ђукановићеве коментаре.

Говорећи о протестима са којима је Ђукановић суочен, Брнабић је казала да он „има проблем у својој земљи и са грађанима Црне Горе“.

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је председнику Црне Горе Србија „крива“ због тога што грађани у Црној Гори одбијају да му „предају цркве за пословни простор“.

Ројтерс подсећа да су протести у Црној Гори почели у децембру због закона који омогућава држави да преузме власништво над црквеном имовином уколико црква не може да докаже да је била њихов власник пре 1918. године – када се тадашња Краљевина Црна Гора придружила Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, претходнику Југославије.