Прочитај ми чланак

Ђукановић: Балканска унија-не хвала

0

Циљ Црне Горе је чланство у Европској унији и не треба нам замјена. И ако би неко рекао балканска унија умјесто европска Црна Гора би рекла "на хвала". То је са регионалног састанка у Тирани поручио предсједник Мило Ђукановић гдје је као гост боравио на позив албанског премијера Едија Раме. Иницијатива Мали шенген добра је у колико се препозна као шанса за брже напредовање ка Европи, рекао је Ђукановић. Званичници Албаније, Србије и Сјеверне Македоније поручили да је иницијатива коју су потписали у Новом Саду а чији је циљ уклањање препрека за слободан проток роба, услуга, људи и капитала отоворена за све земље.

Иницијатива мини Шенген, коју су покренуле Србија, Тирана и Сјеверна Македонија добра је прилика за размјену мисљења и добро би било препознати шансу да уз помоћ сличних иницијатива и даље напредујемо ка Европи, којој теже све земље региона, поручио је предсједник Црне Горе.

PRINTSCREEN

Још једном је поновио да је циљ Црне Горе чланство у ЕУ, те да нам не треба субститут, и ако би неко рекао Балканска унија, умјесто Европка, Црна Гора би, каже Ђукановиц рекла – нека хвала.

“Наш циљ је Црна Гора као чланица ЕУ. Не треба нам никакав супститут, а подржавамо све регионалне иницијативе које нас приближавају том циљу”, казао је Ђукановић на састанку са Вучићем, Рамом и Заевом.

Са регионалног састанка – Западни Балкан, који је организован у оквиру трилатералне иницијативе Србије, Албаније и Сјеверне Македоније, званицници тих земаља су поруцили И да је иницијатива коју су потписали у Новом Саду, а чији је циљ уклањање препрека за слободан проток роба, услуга, људи и капитала, отворена за све земље.

„Ја нећу престати да понављам да је ово инијатива која никога не искључује, она није наметнута никоме ни од кога. Ми смо позвали све, за мене констатно одбијање косовских органа да присуствује за овим столом није нешто што могу да разумијем. Ми смо овдје како бисмо исградили мост између пошлости и будућности. Мислим да је овај процес у кохезији са ЕУ, моземо заједно убзати тај процес“, казао је премијер Албаније Еди Рама.

„Ја мислим да ће иницијатива Убрзати процес ка ЕУ, а то брже можемо урадити само ако смо заједно. Убијеђен сам да це сви грађани имати мноштво бенефита, неки се већ виде. Схватите ово као неки вид молбе за све земље да се удрузимо“, казао је Вучић

Регионални састанак-Западни Балкан, који је организован у оквиру трилатералне иницијативе Србије, Албаније и Сјеверне Македоније, почео је у Тирани, а састанку, на позив предсједника Владе Албаније Едија Раме, присуствује и Ђукановић.

„Учешће Ђукановића је потврда освједочене посвећености Црне Горе регионалној сарадњи и стабилности, унапређењу добросусједских односа, као и одговорности према обавезама из преговарачког процеса са ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Такође, у саопстењу из Предсједништва наводи се и да је састанак у Тирани прилика за отворени дијалог о кретањима у региону, заједничким развојним приоритетима и европској перспективи Западног Балкана.

Шефови делегација током боравка у Албанији обишли су и Драч који је највише страдао у недавном разорном земљотресу. Састанак се одржава иза затворених врата, а током дана биће организована и прес конференција на којој ће званичници саопштити више детаља.

Из Албаније, Сјеверне Македоније и Србије, земаља које су потписале декларацију о слободном протоку роба, капитала, услуга и људи, а чији је циљ да до краја 2021. градјани уз личне карте прелазе било коју од три границе и обрнуто поручују да таква иницијатива може само убрзати пут ка ЕУ.

„Желим да се захвалим предсједнику Ђукановићу што се одазвао мом позиву. Нећу престати да понављам да је ово инијатива која никога не искљуцује, она није наметнута никоме ни од кога. Ми смо позвали све, а констатно одбијање косовских органа да буду присутни за овим столом, не могу да разумијем. Јер ми смо овдје како бисмо исградили мост између пошлости и будућности“, казао је Рама.

„Ја мислим да ће наша иницијатива убрзати процес ка ЕУ, а то брже можемо урадити само ако смо заједно. Убијеђен сам да ће сви грађани имати мноштво бенефита, неки се већ виде. Схватите ово као неки вид молбе за све земље да се удружимо“, казао је Заев.

„Ми јесмо на европском путу, циљ нам је ЕУ, али да видимо колико ће да нас желе у у будућности, али кад не зависи све од нас, ајде да ми радимо оно што ми можемо. Ајмо да радимо оно што зависи од нас“, казао је Вучић.

Ово је трећи скуп, послије Новог Сада и Охрида, посвећен иницијативи мали шенген. Сљедећи је заказан у Београду поцетком фебруара, а предсједник Ђукановић прихватио је иницијативу организатора да Црна Гора буде домаћин неког од наредних састанака.