Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ:Окупатори нису успели да убију Подриње, неће ни З. Михајловић и Рио Тинтo

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић, дајући изјаву у вези са еколошком кризом у Подрињу, указао је на одлуку Владе Србије од 20. новембра, којом се образује Радна група за имплементацију пројекта Јадар. Ради се о најављеној контроверзној експлоатацији руде литијума у лозничком крају, коју води међународни конгломерат Рио Тинто. Ђорђевић је објаснио да се за председника Радне групе именује министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, али и да су, према његовим речима „у састав овог тела ушла имена због којих се морају поставити нека питања.“

„У Радну групу за пројекат корпорације Рио Тинто ушао је Ивица Којић, Вучићев шеф кабинета, као и његов специјални саветник Данило Цицмил. Како је могуће да се Александар Вучић претвара да не зна ништа о овом штетном пројекту и одговорност пребацује на претходне власти – а сада у Радну групу која ће спроводити пројекат ставља људе из свог најближег окружења?“ упитао је председник Ослобођења.

Foto: Privatna arhiva

„Позивамо Вучића и Зорану Михајловић да нам објасне шта у радној групи траже службеници страних влада, дипломате Сједињених Држава и Аустралије. Ваљда је Србија и даље суверена земља која може да доноси сама одлуке? Да ли Зорана Михајловић у овом телу заступа српске или америчке интересе? Зашто Србија не прати основне европске трендове у области заштите животне средине и одрживог развоја, већ се понаша попут колоније великих светских корпорација, занемарујући интересе грађана?“

Ђорђевић је такође указао да је из Радне групе искључена јавност:

„Где су представници грађана лозничког краја, представници еколошких удружења, експерти из академске заједнице? Цео пројекат се држи у тајности управо због негативних последица које се очекују“ каже Ђорђевић и додаје да ће ископавање литијума „довести до новог богаћења Вучића и неколицине људи око њега, до новог крњења суверенитета Србије по којој вршљају сумњиви инвеститори, а да ће нашој земљи остати затроване реке, шуме, њиве и села“.

Он је подсетио да је планом пројекта предвиђено расељавање тридесет лозничких села, да је извесно „загађење Јадра и Дрине, као и да се очекује да Србији након завршетка експлоатације остане седам милијарди тона отровне јаловине“, и додао:

„У тренутку када је ваздух у Србији међу најзагађенијима у свету, што је основни узрок смртности људи, Влада Србије под окриљем страха од короне, мрака и загађења доноси одлуку о наставку убијања Србије. Зорана Михајловић и Рио Тинто су могли да консултују Аустроугаре и Немце, који су више пута покушали да истребе лознички крај од становника, а као што они нису успели, неће успети ни ови модерни окупатори. Покрет Ослобођење неће мирно гледати претварање једног од најлепших делова наше земље у отровну пустару. Kао што ћемо спречити лажне изборе, као што ћемо спречити споразуме којима се продаје Kосово,спречићемо и ову распродају и уништавање Србије, а одговорне за уништавање наших живота извести пред суд“ закључио је лидер покрета Ослобођење.