Прочитај ми чланак

Ђорђевић за руски Регнум: Ево шта Вучић планира за геј параду и литије у септембру

0

“Заслуге што је Србија још 2019. године добила право да организује Европрајд у потпуности припадају Александру Вучићу”, изјавио је за руску федералну информативну агенцију Регнум лидер покрета „Ослобођење“ Млађан Ђорђевић.

Подсетимо, 14. августа у Београду је неколико десетина хиљада људи изашло на улице да се супротстави геј паради која је заказана за септембар ове године. Молитвена литија у одбрану хришћанских породичних вредности почела је код зграде Српске Патријаршије, а завршила се на тргу код цркве Светог Марка. Учесници литије су носили иконе и крстове, молили се, певали духовне напеве и народне песме. Догађај је прошао без инцидената.

Вучић је, према Ђорђевићевим речима, хтео да покаже Западу докле је његова земља стигла у заштити људских права и развоју демократије.

„Другим речима, Вучић је много желео да се допадне западним окупаторима Србије. Међутим, околности су се промениле од 2019. године и сада ће, ако се Европрајд одржи ове јесени у Београду, то створити проблеме Вучићу на унутрашњем плану. Дакле, Вучић тражи излаз из ове ситуације. Једно од могућих решења било би да се догађај деси, али да се паралелно одвијају контролисани протести, које би сам Вучић усмерио у добром правцу“, сматра Ђорђевић.

Према његовим речима, око 95 одсто грађана Србије не подржава Европрајд, што потврђује и огроман број људи који су изашли на улице Београда. Ђорђевић је, истовремено, напоменуо да се не ради ни о каквој хомофобији, јер већина становништва не види никакав проблем у томе што има људи другачије сексуалне оријентације. Проблем је што хомосексуалци намеравају да одрже седмодневну манифестацију широм Србије, обилазећи српске манастире и држећи предавања у српским школама.

„Ово дубоко задире у морал српског народа, његову хришћанску веру. Запад жели да додатно понизи наш народ, као да нису довољне економске санкције, бомбардовање, насилно отцепљење Косова и Метохије. Све ово, плус ситуација око Русије, око Републике Српске у Босни и Херцеговини, огромна проневера државне имовине која се догодила у последње време, обезвређење рада читавих сегмената становништва (нпр. сада сељаци протестују, захтевају боље услове за продају својих производа) довела је до великог незадовољства људи који су против одржавања геј параде“, рекао је Ђорђевић.

Према Ђорђевићевим речима, Српска православна црква ћути о Европрајду, упркос томе што су многа удружења грађана захтевала да се Свети Синод изјасни о том питању.

„Међутим, неким владикама је, очигледно, дозвољено да изнесу своје мишљење о одржавању геј параде у Србији. На пример, владика банатски Никанор је недавно говорио веома оштро – осудио је Европрајд, чак и бацио анатему на будуће учеснике. Владика Никанор је отворено критиковао премијерку Србије Ану Брнабић, која не крије своју неконвенционалну оријентацију. Његов говор је осудио либерални део друштва, али га је народ дочекао са одобравањем. Међу учесницима литије против Европрајда 14. августа у Београду били су свештеници, монаси и монахиње. Ово се одавно није десило у Србији, а ово је помало као оно што се десило у Црној Гори 2020. године“, истакао је Ђорђевић.

Колико год апсурдно звучало, наставио је Ђорђевић, председник Вучић је више него ико заинтересован за одржавање овако масовних шетњи.

„Вучић жели да одржи добре односе са Западом, али, с друге стране, не жели ни да изгуби наклоност бирача. Дакле, један од излаза из ове ситуације за Вучића може бити карантин због пораста броја оболелих од корона вируса у Србији. Лично мислим да Европрајд неће бити организован у предвиђеном обиму, али ће се организовати нека шетња. Тако да ће Вучић покушати да задовољи жеље и једне и друге стране“, сматра Ђорђевић.

Политичар је подсетио да ће се протести у Београду наставити 28. августа и 11. септембра уколико Европрајд не буде отказан пре тога.

„За мене лично ови протести немају смисла ако се не претворе у протест против свих врста понижавања српског народа, јер Вучић овакве народне шетње користи да скрене пажњу јавности са важних питања. На пример, 15. августа је албански председник Бајрам Бегај посетио Косово, али Србија није упутила протестну ноту Тирани. Напротив, председник Вучић заједно са албанским премијером Едијем Рамом промовише пројекат Отворени Балкан, који је, у ствари, модерна верзија Велике Албаније. Српска православна црква је недавно дала аутокефалност Македонској цркви, одрекавши се вишевековног српског црквеног наслеђа. Вучић ће се 18. августа у Бриселу састати са премијером сепаратистичког Косова Аљбином Куртијем. По свему судећи, председник Србије ће учинити нове болне уступке Приштини. Дакле, Вучићу тренутно одговарају шетње против одржавања Европрајда јер не мора да одговара на нека друга, још мање пријатна питања“, закључио је Ђорђевић.