Прочитај ми чланак

Ђорђевић за РЕГНУМ: Вучић је вазал Немачке, иде путем издаје

0

Немачке заставе, којима је Београд био окићен недељу дана пре посете Олафа Шолца, прилично су изнервирале становништво Србије, јер се немачка застава код Срба везује за окупацију. Тако је српски политичар, лидер опозиционог покрета „Ослобођење“ Млађан Ђорђевић прокоментарисао РЕГНУМ-у званичну посету Шолца Београду 10. јуна.

Подсетимо, немачки канцелари је дошао у Приштину пре доласка у Београд. Тамо је изјавио да Србија и Косово неће моћи да постану чланице ЕУ ако претходно не потпишу “међусобно признање”. Из Приштине је немачки канцелари долетео у Београд, где је захтевао да се Србија придружи антируским санкцијама. Председник Србије Александар Вучић, на заједничкој конференцији за новинаре са Шолцом, рекао је новинарима да је тог дана први пут чуо да је признање Косова предуслов за улазак Србије у ЕУ.

Према речима Ђорђевића, додатно је жалосно што је немачки канцелар стигао у Београд само неколико дана након што су Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора омеле посету руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Србији.

„Шолц је дошао у посету немачком вазалу, председнику Александру Вучићу, како би Србији поставио два ултиматума, која морају бити испуњена да би се Србија интегрисала у ЕУ. Први од њих је признавање независности Косова, други усклађивање спољне политике са политиком Европске уније, односно, увођење санкција Русији. Вучић се, са своје стране, правио да први пут чује да Србија не може у ЕУ без признања Косова. Али у ствари, он све ове услове већ спроводи у пракси“, сматра Ђорђевић.

Председник покрета Ослобођење сматра да је Вучић једноставно „играо за домаћу публику” када је саопштио да је захтев немачког канцелара за њега изненађење.

Олаф Шолц нам је дошао како би потврдио пут којим иде Александар Вучић, а то је издаја Косова и Метохије, издаја Републике Српске и њено нестајање у централизованој Босни и Херцеговини, то је увођење санкција Русији. За оне који прате унутрашњу и спољну политику то није изненађење, али за Србију представља додатно понижење, јер је посета уследила само неколико дана након што је министру Лаврову забрањено да лети преко територије Бугарске, Северне Македоније и Црне Горе.”

Према Ђорђевићевим речима, да је српско руководство заиста желело да Лавров буде у Београду 6. јуна, утицало би на своје суседе, будући да у најмање две од три балканске земље – Северној Македонији и Црној Гори – Александар Вучић има озбиљну политичку тежину.

„Лично сам изненађен речима руског амбасадора у Србији Александра Боцан-Харченка који је рекао да је Вучић љут због отказивања посете. Да је заиста љут, не би већ 7. јуна отишао на самит Отворени Балкан у Охриду да преговара са оним политичарима који су 48 сати раније затворили коридор за долазак његовог руског госта. Очекивао сам да ће Србија барем упутити протестну ноту министарствима спољних послова Бугарске, Северне Македоније и Црне Горе али ништа од овога није било“, закључио је Млађан Ђорђевић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!