Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Вучић тргује судбином Републике Српске!

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се пред данашњи састанак Александра Вучића са политичким представницима Срба из БиХ, поводом избора новог Високог представника. Подсетимо, Савет за имплементацију мира кандидовао је Кристијана Шмита за ову позицију, чему се противе Република Српска, али и Русија као чланица Савета безбедности.

„Једино Савет безбедности има мандат да одлучује о Високом представнику, стога је и логично што је српски ентитет одбио кандидатуру немачког политичара Шмита“, каже Ђорђевић.

Оно што није логично, додаје он, је да се Србија „као држава која је гарант Дејтонског споразума“ не изјашњава о овој теми и не подржава Републику Српску.

„Претходне дане провео сам у Бања Луци, где влада велика узнемиреност по овом питању, посебно јер званични Београд не реагује“, истиче председник покрета Ослобођење.

Ђорђевић каже да је и данашњи састанак „изнуђен“ од стране Републике Српске, односно да је Вучићев режим реаговао тек када је Бања Лука затражила пријем.

„Тек сада се Вучић јавља по овом питању и уместо да се успротиви оваквом начину избора који је супротан Дејтону и интересу Републике Српске, он хвали Кристијана Шмита и прича о томе како га лично познаје.“

Лидер покрета Ослобођење указује да су против Шмитовог избора „Република Српска, све српске странке у БиХ и цео српски народ“, али да Београд не жели да стане на њихову страну.

„Став српског народа је да Србија треба да подржава Републику Српску, а власти у Београду то не чине“, каже он и додаје:

„Позивам Вучића да јавно подржи Републику Српску и тако покаже да није на власти само зато да би испуњавао жеље и науме својих западних спонзора.“

Ђорђевић подсећа и да је гашење канцеларије Високог представника било још раније договорено, међутим да је очигледно дошло до „промене планова на западу“, што ће у пракси да значи појачан притисак на Републику Српску.

„Очигледно су западне силе процениле да од свог партнера Вучића могу да добију шта год желе, укључујући и централизацију Босне и Херцеговине на штету српског народа“, истиче он.

Председник Ослобођења каже да је готово сигуран да на данашњем састанку „неће доћи ни до каквих помака“, те да ће „Вучић испунити све што од њега буде тражио запад“.

„Тако је и вези Косова, где потпише све што му потуре, тако ће нажалост бити и у вези Републике Српске. У Београду је на власти издајнички режим и док се он не промени, српски национални интереси неће бити заштићени“, закључује Млађан Ђорђевић.