Прочитај ми чланак

Ђорђевић у Москви: Вучић руши темеље опстанка Косова у Србији

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић учествовао је у Москви на конференцији „Може ли се спасити српско Косово?“, у организацији руске федералне новинске агенције Регнум. Том приликом је истакао да основа српске позиције о Косову мора да буде Резолуција 1244 и недопуштање да се она промени, а да то, према његовим речима „није став власти у Београду“.

„СНС је 2012. године победио на изборима са паролом да ће вратити Косово у окриље Србије. Те године, српска држава је била комплетно присутна на северу Косова. Данас, девет година касније, ми више немамо ниједан атрибут српске државности на Косову и Метохији“, рекао је Ђорђевић и додао да је последња предаја суверенитета извршена крајем године, када је енергетски систем дат на управљање Албанцима.

Он је нагласио да ће покрет Ослобођење поништити „све уговоре и споразуме које је Вучићев режим потписао са илегалним властима у Пришитини, које предводе људи које је Србија већ осудила за ратне злочине, а сада их за то терете и међународни судови“.

„Три кључне ствари спречавају Вучића да призна Косово. Резолуција 1244 чији гарант је Русија, Српска православна црква која је на три последња сабора истакла став против признања или поделе Косова и српски народ, који је у огромној већини против споразума“ рекао је лидер Ослобођења и нагласио да Александар Вучић ради на рушењу ова три темеља опстанка Косова и Метохије у саставу Србије.

„Он умањује значај резолуције 1244 и покушава да је сруши тако што нас свађа са Русијом, затим покушава да утиче на избор патријарха и на крају, шири дефетизам међу српским народом, стално причајући како је Косово изгубљено“, објашњава Ђорђевић.

Према његовим речима, крајњи циљ овакве политике је да се „западним спонзорима из Берлина и Вашингтона“ изручи правно обавезујући споразум Београда и Приштине, који би укључио и чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама.

„То је политика издаје, против тога је већина српског народа и ми се боримо против тога“, закључио је Ђорђевић и додао да Русија чврстим ставом око Резолуције 1244 може да помогне српском народу у том послу.

„Тиме Русија брани не само међународни поредак, већ и историјско пријатељство руског и српског народа“, истакао је он.

Ана Филимонова, професор политичких наука из Москве, изнела је историјски преглед фактора који су утицали на актуелну ситуацију на Косову и истакла да се према међународном праву, оснивачким документима УН и пратећим резолуцијама гарантује суверенитет и територијална целовитост држава.

Главни уредник Регнума Модест Колеров нагласио је да Александар Вучић и његови спонзори наступају с идејом неопходности потписивања споразума с Косовом, и додао да му се чини да је „у таквој ситуацији, опасност од формирања Велике Албаније све извеснија“.

„Резолуција 1244 је формална брана тим штетним процесима. Нажалост, знамо да је међународно право функционално само када иза њега стоји јака и одлучна држава, а Вучићева Србија то није“, каже Колеров и додаје да се режим у Београду по свему судећи „спрема за капитулацију“.

„Том режиму Резолуција 1244 смета и он активно ради да умањи њен значај и да је уклони, како би могао да оствари своје замисли“.

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић се налази у службеној посети Москви, где ће ове недеље имати низ билатералних састанака у Руској думи, државној администрацији и Руској православној цркви.