Прочитај ми чланак

Ђорђевић са епископом Серафимом: Нови српски патријарх да столује у Пећи

0

МОСКВА – Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић састао се синоћ у Москви са викарним епископом патријарха Московског и целе Русије, епископом истринским Серафимом.

Ђорђевић је епископа Серафима упознао са тренутном ситуацијом у Србији и нарочито Српској православној цркви после смрти митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја. Епископ се занимао за положај српског народа и цркве на Косову и Метохији, као и у Црној Гори – посебно након промене власти и укидања дискриминаторног Закона о слободи вероисповести.

Ђорђевић и викарни епископ руског патријарха су се сложили да је важно да нови српски патријарх има чврст став по питању Косова и Метохије и добрих односа са Руском православном црквом.

„Због тога сам на састанку још једном поновио иницијативу да нови српски патријарх седиште пребаци, односно врати, у Пећ. Сматрам да би патријарх тиме значајно допринео напорима за заштиту српског народа, српске баштине и уопште српског присуства на Косову и Метохији“, рекао је лидер покрета Ослобођење након састанка.

Како је навео, враћањем седишта Српске православне цркве у Пећ би се послала и недвосмислена порука свим факторима који промовишу независност тзв. Косова у Србији и ван ње, да се Србија и њена Црква никада неће одрећи Косова и Метохије.

„Кроз целу српску историју, у најтежим тренуцима, Црква је увек била уз свој народ и вернике, или на њиховом челу. Чувала их је и била им главни ослонац у борби за опстанак и слободу. Баш због те историјске мисије, СПЦ данас мора да буде уз Србе у јужној српској покрајини и због тога српски патријарх – архиепископ пећки, мора да столује у Пећкој патријаршији, историјском седишту наше духовности“, истакао је Ђорђевић.

Ђорђевић је владику Серафима упознао и са покушајима Албанаца да српску културну баштину на територији Космета прикажу као своју, због чега је од суштинске важности да се спречи чланство тзв. Косова у УНЕСКО и УН. 

Епископ Серафим је подржао идеју враћања седишта патријаршије у Пећ и захвалио се Ђорђевићу на тој важној иницијативи, пружајући притом пуну подршку српском народу да истраје на Косову и Метохији. 

На састанку је такође инициран разговор о омладинској политици и могућностима за тешњу сарадњу и боље упознавање младих Срба и Руса, будући да се епископ такође налази на челу Синодалног одељења за рад са младима Руске православне цркве.

“Замолио сам владику Серафима да пренесе поздраве Његовој Светости Патријарху Кирилу уз захвалност на дугогодишњој подршци и помоћи српском народу, као и током изградње Храма Светог Саве у Београду”, изјавио је Ђорђевић.

Лидер покрета Ослобођење налази се у службеној посети Москви, где учествује на међународној конференцији о Косову и Метохији, а у току боравка ће имати више састанака у Руској думи, државној администрацији и Руској православној цркви.