Прочитај ми чланак

Ђорђевић открио: Вучић покушао да спречи састанак Додика и Путина, ово је разлог

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић поделио је са јавношћу сазнања о томе како је председник Србије Александар Вучић покушао да блокира посету Милорада Додика Москви. Подсетимо, српски члан Председништва Босне и Херцеговине налази се у тродневној посети Русији, у оквиру које ће се данас састати и са председником Владимиром Путином.

Како је Ђорђевић објаснио, Александар Вучић је током недавног боравка у Русији, али и кроз политичке контакте раније, покушао да спречи овај састанак и „наметне себе као јединог играча на Балкану“. Он наводи да је до тих сазнања дошао током недавног боравка у Москви, одакле је и најавио скору Додикову посету, која је чувана у тајности.

„Русија је прозрела Вучићеве намере и његову двоструку игру, где са једне стране глуми великог русофила, а онда спроводи НАТО агенду по наредби Берлина и Вашингтона“, каже лидер Ослобођења.

Према његовим наводима, Додикова посета показује да Русија „Вучићу више не верује по питању Босне“.

„Иако је Вучић егзалтирано најављивао да ће са Путином причати искључиво о гасу, из Кремља смо могли да чујемо да се на састанцима углавном говорило о БиХ, као и о Косову и Метохији. У Русији нису задовољни Вучићевим заступањем западних интереса на Балкану“, каже Ђорђевић.

Он додаје да су политички одлучиоци у Русији свесни да ће Вучић „пре или касније да их прода и да се приклони западу“.

„То је постало извесно током кризе око постављања новог високог представника за БиХ. Док Русија бојкотује избор немачког кандидата Шмита, који је спроведен илегално ван Савета безбедности, Вучић му пружа пуну подршку“, објашњава председник покрета Ослобођење.

Он је подсетио да је лидер СНС недавно у Словенији потписао резолуцију Европске народне партије којом се све стране позивају да признају избор Кристијана Шмита за високог представника и да сарађују с њим, што је према његовим речима изазвало велико незадовољство у Русији.

„Због свега тога у Москви постоји оправдана сумња да Вучић води Србију ка НАТО и да нас одаљава од Русије, нашег најискренијег пријатеља“, рекао је Млађан Ђорђевић.