Прочитај ми чланак

Ђорђевић осудио пуштање Врања: Ослобађамо ратне злочинце док се у Босни хапсе Срби

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић критиковао је одлуку да се ухапшени Един Врањ, осумњичен за ратне злочине над Србима у Горажду 1993. и 1994. године, пусти на слободу. Ђорђевић је такође осудио одлуку да се укупно 26 предмета, укључујући и Врања, проследи тужилаштву Босне и Херцеговине.

„Уступање предмета практично значи и ослобађање. Причамо о босанском правосуђу које је ослободило Насера Орића, које већ три године одуговлачи суђење Атифу Дудаковићу за гнусне злочине у Босанској Крајини и које не процесуира бројне злочине над Србима“, подсећа председник покрета Ослобођење.

Он је подвукао да честитка Бакира Изетбеговића упућена Александру Вучићу поводом одлуке о пуштању на слободу „показује да се ради о чисто политичкој одлуци“.

„За то време, наставља се прогон Срба у БиХ. Против Душана Сладојевића, војводе Славка Алексића и гуслара Ристе Лечића, оца деветоро деце, води се поступак јер су певали песме на скупу Равногорског покрета, организације легално регистроване у БиХ“, објашњава лидер Ослобођења.

Он је подсетио и да је недавно одређен притвор генералу Миломиру Савчићу, председнику Борачке организације Републике Српске.

„Велики број Срба је на оптужницама и на тајним оптужницама које се активирају с времена на време. Сетимо се да је још 1995. Алија Изетбеговић запретио да ће сваки Србин који је држао пушку бити осуђен. Србима се одузима право на одбрану својих домова“, каже Млађан Ђорђевић.

Поред оптужница за ратне злочине, председник покрета Ослобођење указао је и на политичку употребу тзв. Инцковог закона о негирању геноцида.

„Тај закон се користи да се дижу оптужнице против српских функционера и јавних личности, као још један вид притиска на Републику Српску“, додаје он.

Према Ђорђевићевим речима, Србија за то време ћути, а Александар Вучић подржава такву политику.

„Вучић се састаје са илегалним високим представником Кристијаном Шмитом, којег не признају ни Република Српска ни Русија као чланица Савета безбедности. На тим састанцима нема ни речи о повлачењу овог накарадног закона. За чији интерес онда Вучић ради?“, упитао је Ђорђевић.