Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ ОСУДИО ПРЕТЊЕ Сави Јањићу и манастиру Дечани

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић данас је у саопштењу најоштрије осудио претње које албански политичари на Косову и Метохији упућују игуману Сави Јањићу ибратству манастира Високи Дечани.

Подсетимо, европска организација за очување културног наслеђа „Европа Ностра“, сврстала је Високе Дечане на листу најугроженијих културних локалитета у Европи за 2021. годину, што је изазвало бурне реакције у Приштини.


„Докле иде екстремизам Албанаца показује и то да позивају на истрагу против игумана Саве, човека који шири поруку хришћанске љубави на Косову и Метохији, због некаквих измишљених ратних злочина. То је катастрофалан вид притиска и угрожавање опстанка једне од највећих светиња српског народа“, каже Ђорђевић.

Он је оценио да овакви потези Приштине само доказују да су манастир Високи Дечани и остала српска баштина на Косову заиста угрожени.

Председник Ослобођења је позвао међународну заједницу да реагује на претње, а Републику Србију да се коначно ангажује у очувању српске културе и духовности, као и промоцији српских интереса на Косову и Метохији.

„Председница и премијер тзв. Косова, Вјоса Османи и Аљбин Курти, упућују писма по Европи критикујући ову одлуку, док наша држава ћути“, истиче Ђорђевић.