Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ (Ослобођење): Да ли је Тачијев досије завршио у Приштини?

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић открио је данас нове детаље у вези са афером цурења докумената о злочинима ОВК. Подсетимо, Ђорђевић је јуче пренео информацију да су документи и захтеви Међународног суда за злочине ОВК, који су упућени органима Србије, завршили у Приштини. Спекулише се да се ради о 11 000 докумената.

„Након покретања ове афере, осим медијских напада од стране СНС, добили смо још мноштво информација од часних људи из домаћих институција и служби, који су се јавили да потврде причу. Они су нам указали на још неке од детаља у вези са документима који су се волшебно нашли у Приштини“, каже Ђорђевић. 


Према тим информацијама, истиче Ђорђевић, неизвесна је судбина досијеа Хашима Тачија, бившег председника тзв. Косова и једног од лидера ОВК: „Питам директно Александра Вучића, да ли је тачно да је у Приштини завршио комплетан Тачијев досије на више стотина страница, прикупљан још од раних деведесетих?“ Тачи је безбедносно занимљиво лице још од 1993. године.

„Он је тада постао члан Дреничке групе и учествовао у првим терористичким нападима на српске полицајце и цивиле. На основу тог досијеа је 1997. у одсуству осуђен на десет година затвора, а 2003. је подигнута оптужница наших органа за геноцид. Сигурно је да се у Тачијевом досијеу налазе докази који би допринели да се овај злочинац осуди“, објашњава лидер Ослобођења. 

Ђорђевић указује да је албанска страна уз помоћ предатих докумената унапред сазнала све делове оптужнице против лидера ОВК и да су на време могли да уклоне доказе. Подсећа да је главни тужилац Џек Смит недавно упозорио да на Косову траје организовано застрашивање сведока. 

„Такође, информације које смо добили су нам указале и на могућност да су поједини српски функционери умешани у трансакције докумената. Да ли је истина да је умешан председник једног скупштинског одбора из редова СНС?“, пита Ђорђевић

Ђорђевић каже да још увек нису добили одговоре на питања о вези између докумената који су завршили у Приштини и укидања оптужнице Милану Радоичићу, као и о „улози Тонија Блера, Вучићевог саветника и његове супруге Чери Блер, чију адвокатску канцеларију Хашим Тачи ангажује за одбрану, а која је од недавно и консултант српске владе.