Прочитај ми чланак

Ђорђевић: Новац за Храм Светог Саве не даје Вучић већ народ

0

“Селаковић је насупрот свим православним предањима и канонима најавио да ће у децембру бити ‘отварање Храма Светог Саве’ и поред тога што је Храм већ деценијама уназад отворен”, рекао је Ђорђевић, у писаној изјави, реагујући на јутрошњи телевизијски наступ Селаковића.

Како је Ђорђевић нагласио, “по завршетку радова на Храму једино што је могуће урадити је освећење” Храма на Врачару.

“Селаковић очигледно мисли да је Храм Светог Саве објекат попут Лидла који треба да буде ‘отворен’, а свечану врпцу за његово отварање треба да пресече Александар Вучић, јер је, по речима Селаковића, дао 43 000 000 евра за завршетак радова на Храму”, нагласио је Ђорђевић.
Он је упитао Селаковића “да ли је то новац Александра Вучића који је донео из Чипуљића, или је то новац свих градјана Србије који се даје из буџета?”

“Селаковић би требало да зна да Александар Вучић не даје свој новац, него га дају грађани Србије који имају право да знају где је завршио сваки њихов динар из буџета. Стога су Селаковићеве изјаве у сваком смислу лажне и користе се у јефтине дневно-политичке сврхе”, навео је Ђорђевић.
Он је позвао Селаковића да “објасни јавности како се поменути новац који је издвојен за завршетак радова на Храму износио у кешу и како се њиме плаћало у Русији?”

“Селаковић свакако зна и одговор на питање да ли се донацијама за завршетак радова на Храму купује и подршка и ћутање Патријарха Иринеја за издају Косова и Метохије, које је Вучић бриселским споразумом де факто, а вашингтонским и де јуре признао као независну државу”, рекао је Ђорђевић.
Према његовим речима, Селаковић се својим наступом “похвалио да Вучић у пословима везаним за изградњу Храма Светог Саве свесно и брутално крши Устав Србије”.

“Да је Србија правна држава, као што није, о финансијској подршци државе у пословима изградње храма Светог Саве не би одлучивао председник Републике и његов генерални секретар, већ Влада и Управа за односе са црквама и верским заједницама”, рекао је Ђорђевић, у писаној изјави. наводећи да Вучић то чини само да би прославио себе и своју власт.