Прочитај ми чланак

Ђорђевић: Нажалост позната лица у Бајденовој администрацији

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић коментарисао је кабинет новог америчког председника Џозефа Бајдена, наводећи да се углавном ради о познатим лицима са „историјом лобирања против Србије“, као и да ће се тек сада видети негативни резултати погубне спољне политике коју је у претходним годинама заузимао председник Србије Александар Вучић.

„Најважнију спољнополитичку позицију у администрацији САД, државног секретара, окупираће Ентони Блинкен, десна рука Клинтона приликом агресије на СРЈ 1999. године. Овај човек је отворено радио на промоцији независног Косова“, рекао је Ђорђевић.

Foto: Screenshot/YouTube

Он је објаснио да је Блинкен, упркос злој крви између Бајдена и Трампа, у недавном интервјуу похвалио Вашингтонски споразум из септембра 2020. године:

„То практично значи да ће Бајденова администрација овај штетни документ користити да из њега пробере елементе помоћу којих може да врши притисак на Србију. А као што знамо, проблематичних елемената у документу је много, јер је Вучић потписао све што су му ставили на папир, од снабдевања Србије енергентима до питања Блиског Истока“.

Да ће подршка независном Косову бити један од европских приоритета администрације види се и из састава остатка кабинета, наводи председник Ослобођења. Он указује да заменик државног секретара Венди Шерман, као и већи број подсекретара, укључујући и Викторију Нуланд, на позиције долази директно из Олбрајт-Стоунбриџ групе, у власништву Медлин Олбрајт.

„Није довољно лоше то што се враћају демократски кадрови препуни предрасуда о Србији, него нам је и Александар Вучић додатно погоршао ситуацију, директно се укључујући у Трампову кампању као један од ретких шефова држава који је отворено подржао губитничког кандидата, само два месеца пред изборе“, истакао је Ђорђевић.

Он наводи да смо сведоци да албански лобисти већ одржавају састанке по Вашингтону и разговарају са новим члановима кабинета и Конгреса, док се „наш амбасадор Марко Ђурић фотографише за друштвене мреже по престоници САД“.

„Плашим се да ће нова америчка администрација, у комбинацији са неспособношћу Вучића и његових саучесника, имати веома лоше последице по Србију у наредне четири године. А ми смо на то потпуно неспремни“, упозорио је лидер покрета Ослобођење.