Прочитај ми чланак

Ђорђевић и Шаровић за руске медије: Акције подршке Украјини организује Вучић

0

О најављеним акцијама подршке Украјини, које су планиране за 24. и 25. фебруар у Београду и Новом Саду, увелико извештавају и медији из Русије, закључујући да иза њих стоји режим Александра Вучића.

– Све што се дешава у Србији дело је Александра Вучића и његове шизофрене политике: истовремено шири и русофобију и русофилију. Конкретно, од почетка Специјалне војне операције и откако је велики број Руса и Украјинаца дошао да живи у Србији, формирају се организације које се директно супротстављају руској политици и воде антируску кампању у самом Београду. Ове организације имају и финансијску и логистичку подршку саме владе, односно Александра Вучића. Са њима су повезане и одређене српске организације, а и оне су под Вучићевим патронатом, попут организације Октобар, која је саставила списак „руских агената“ у Србији. Њихов циљ је да покажу Западу како Русија врши притисак на Вучића, да Руси контролишу Цркву, навијачке групе, „десничарске“ политичке партије. Последњи пример је 15. фебруар, када је био митинг против признања независности Косова и Метохије, односно против потписивања француско-немачког споразума. Тада је приведено много људи, а власти су кроз своје медије и кроз изјаве самог Вучића и премијерке Ане Брнабић поручиле да је реч о „проруским елементима“. У једном тренутку се чак појавила информација да је организатор протеста Вагнер. На овај начин Александар Вучић шири и русофилију и русофобију у исто време.

Foto: print screen Pink

Поводом најављених догађаја за 24. фебруар у Београду и Новом Саду Ђорђевић каже:

Њихови организатори немају подршку српског народа. Ову групу људи финансира Запад, као и саме српске власти. Али њихови “перформанси” нису битни. Поента је да се покаже да је Вучић демократа и да подржава свачије право да каже своје мишљење. У ствари, он показује Западу да је посвећен интересима Запада. Већ неколико дана припрема јавност за две ствари. Прво: потписивање споразума, који у ствари значи признање Косова и Метохије. Друго: припреме за увођење санкција Русији. И једно и друго ради на начин да застрашује народ причама да ако не потпишемо споразум и не уведемо санкције, сами ћемо добити економске санкције, па чак и војну интервенцију. У ствари, ово је лаж. Тренутно је познато да ће бити уведене неке врсте санкција Русији. Пре свега, биће уведене визе. Све ово ће се десити у блиској будућности.

Вучићу би тренутно било драго да нема његових фотографија са Путином, које су му користиле у превари бирачког тела традиционално наклоњеног Русији. Радо би се одрекао свега овога јер је од самог почетка нагињао Западу. А управо су га западни агенти довели на власт 2012. са циљем финализације независности Косова. Оно што НАТО није стигао да уради 1999. године, Вучић је морао да заврши. Од пре неки дан покушава да ову агенду спроведе у потпуности – да Србија уђе у НАТО. Најзад, трећи циљ је фактички прекид односа са Русијом и удаљавање од ње. Први пут у историји ће настати ситуација да ће Србија, односно Вучић, бити против Русије. Сва ова три циља су међусобно повезана и он их ових дана испуњава. Управо су ови догађаји, за које сте питали, део русофобије која се шири Србијом, и не шире га само проукрајинске групе. Нажалост, и највиши представници власти. Тако да имамо изјаве попут оне професора Драгишића, представника врха Српске напредне странке, које су прилично увредљиве за Русију. Он подржава уништавање Руса у Украјини! Ту спадају и изјаве Шормаза, такође члана Српске напредне странке. И тако даље и тако даље…

Власти ће у наредним данима одлучити да се удаљи од Русије, а да се приближе Америци, која ће бити представљена као „пријатељ“ који ће нам помоћи. Све су то глупости. И понављам: српски народ се у било каквим анкетама противи било каквом признавању Косова као независне државе, а 90% Срба је против уласка у НАТО, а 80% је за боље односе и савез са Русијом. То што ради Александар Вучић не може се назвати вољом српског народа. То је воља диктатора, особе која по сваку цену жели да одржи своју власт.

Некадашњи близак сарадник Александра Вучића, лидер покрета “Љубав, вера, нада” Немања Шаровић каже за РуСербиа:

– Већ неко време у Србији се појачава антируска пропаганда. И није случајно. Али велика је грешка мислити да то долази из западних амбасада и да су они организатори. Апсолутни владар медија у Србији и правац у коме се „помера“ мишљење друштва је Александар Вучић. Амбасаде једноставно немају такав утицај. Сва антируска пропаганда долази од Вучића. Александар Вучић је тај који својим блиским сарадницима наређује шта да говоре и шта да пропагирају. А један број функционера Српске напредне странке, на пример, посланици Драгишић или Шормаз, оштро се противе Русији и Владимиру Путину, износећи разне увреде.

Само би будала помислила да је у СНС-у или Александру Вучићу толика граница демократије да свако може да прича шта хоће или мисли. Узмимо Драгана Ј. Вучичевића, власника и главног и одговорног уредника листа Информер, главног пропагандисту режима Александра Вучића, који се представљао као велики русофил, све док је то било популарано. Сада се отворено супротставља Русији, каже да Србија треба да уведе санкције, да је то неминовност и да ми без тога нећемо опстати.

Дакле, свака антируска акција, па и оно што ће бити 24. фебруара, одвија се по налогу самог Александра Вучића. 15. фебруара на Сретење је био протест, који су делом организовали и људи под контролом Александра Вучића. Ови инциденти су искоришћени и за интензивирање антируског прогона како би се српској јавности подметнула лаж да наводно иза нереда стоји руска влада, да Русија жели да дестабилизује ситуацију у Србији. Боже мој, ово је тако бесмислена теза! Наводно, ако признамо независност Косова, онда ће Руси добити признање Крима као дела своје територије. Иако су то, наравно, два потпуно различита процеса.

Сумирајући чињенице, можемо рећи да сва антируска активност потиче од Александра Вучића. Како је издао идеологију „Велике Србије“, како је издао Томислава Николића и Војислава Шешеља, како је издао српски народ и Косово и Метохију, апсолутно не сумњам да Вучић може било шта друго осим да изда Русију. И он то већ ради.

Пре неколико дана, на самиту у Минхену, амерички државни секретар Ентони Блинкенен захвалио је Александру Вучићу на континуираној подршци Србије Украјини. Апсолутно сам сигуран да Блинкенен не говори само о гласању Србије против Русије у УН. Верујем да је реч о оружју које Србија шаље Украјини. Да подсетим да војно-индустријски комплекс Србије производи гранате које одговарају наоружању земаља бившег Источног блока, значи и Русије и Украјине. Верујем да руске безбедносне службе имају више доказа о оружју које иде из Србије у Украјину. Већина наоружања у Украјини и даље испуњава стандарде Источног блока, а не земаља НАТО-а. Стога, НАТО има проблема са снабдевањем Украјине довољном количином муниције.