Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ ГОДФРИЈУ: Решење у Резолуцији 1244, а не нелегални Вашингтонски споразум

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић критиковао је данас амбасадора САД у Србији Ентонија Годфрија, поводом ставова изнетих у јучерашњем интервјуу „Политици“.

„У промотивном тексту недостојном најстаријег српског листа, амбасадор је препун хвалоспева према политици Александра Вучића и тобоже дивној клими за пословање америчких компанија у Србији“, каже Ђорђевић.

Foto YT

Он наводи како је цео интервју листа флоскула о „економском лидеру и привредној локомотиви“, из чега је апсолутно јасно која страна сила је постала главни спонзор Вучићевог режима.

„Свако спонзорство долази на наплату, што нам говоре и ставови амбасадора према косовском питању. Он директно и јасно каже да САД желе да виде обавезујући споразум Србије и Косова заснован на међусобном признању“, објашњава председник покрета Ослобођење.

Ђорђевић је оценио да није нормално да страни дипломатски представник у Србији јавно подржава „растакање земље домаћина“, као и да говори о „признању Косова од стране Србије“, што је, према његовим речима, потпуно апсурдан захтев.

„У свакој земљи која држи до себе, такви ставови би били основ за отказивање гостопримства страном дипломати на основу Бечке конвенције“, указује Ђорђевић.

Он је упозорио и на став амбасаде о областима које „Бајденова администрација третира као приоритет“, оценивши их као „листу будућих задатака за Вучићев режим“.

„Осим одрицања од Косова и Метохије, ту се налази и енергетска диверзификација, што практично значи одаљавање Србије од Русије, као и стварање мини-Шенгена, што је економска припрема за Велику Албанију“, каже Ђорђевић и додаје да се од режима у Београду очекује да испуни све те захтеве.

Лидер покрета Ослобођење је закључио да је цинична изјава амбасадора да „решења за западни Балкан морају доћи од држава западног Балкана“, посебно након што је, према његовим речима, издиктирао сва решења у форми наређења.

„Решење за западни Балкан ће бити поништење свих нелегалних споразума које је Вучићева влада потписала и базирање будућих предлога на начелима Устава Србије и Резолуције 1244“, каже Млађан Ђорђевић и додаје да је решење за Србију „да је воде људи који знају шта је самопоштовање и који могу да се супротставе странцима када ови диктирају захтеве“.