Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Аутокефалност Македонске цркве припрема за признање Косова

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић реаговао је данас на одлуку Архијерејског сабора Српске православне цркве да призна аутокефалност Македонске православне цркве, рекавши да је то „корак ка признању тзв. Косова”.

„Сведоци смо да је у нашој цркви успостављен сличан режим управљања као и у држави: онај у ком патријарх више није први међу једнаким архијерејима, већ онај који је под своју контролу ставио све гласове који се његовим одлукама могу успротивити“, изјавио је Ђорђевић и назвао одлуку о признању аутокефалности Македонске цркве “скандалозном и диктираном споља”.
“Испоставило се да је ‘историјско помирење’ СПЦ и Охридске архиепископије као и заједничка света Литургија којој сам и сâм присуствовао било само фарса, представа за народ у сврху његовог даљег збуњивања, док се испод жита припремало признавање комунистичке творевине коју су одбијали да прихвате наши претходни патријарси Герман, Павле и Иринеј. О томе колико је оваква подвала била успешна довољно говори изостанак било какве реакције верника, који су збуњени и не разумеју штетност овог преседана који већ колико сутра може да отвори сличне проблеме с “црквама” у Црној Гори, на Космету или у Војводини”, додао је лидер Ослобођења.

По његовим речима, “даљи кораци које ће СПЦ и режим Александра Вучића у будућности предузимати могу бити још погубнији”.

“Нажалост, некада је Црква водила и градила Државу. Данас Држава води и разграђује Цркву. Оно чега се прибојавам јесте да је ово само пробни балон како би се тестирао сценарио признања тзв. Косова од стране Вучићевог режима, у ком би СПЦ имала улогу немог посматрача и анестезирања патриотске јавности. На примеру Македоније и МПЦ види се колико оваква заједничка подвала Вучића, Његове Светости, Патријарха Порфирија и страних центара моћи, пре свега САД, може бити опасна. Српски народ мора бити свестан ове опасности и спреман да јој се успротиви”, закључио је Ђорђевић.