Прочитај ми чланак

ЂИЛАСОВО ОБЕЋАЊЕ: Лекарима одмах почетна плата 1000 евра, учитељима 700

0

Председник Странке слободе и правде и један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас истакао је у емисији "Нови дан" на Н1 да када Александар Вучић оде са власти и актуелни режим падне, ова земља ће за шест месеци личити на нешто много боље, што нико неће моћи да препозна.

Ђилас је истакао да је суштински проблем око дијалога опозициије и власти то што власт одбија да говори о кључним темама, слободи медија и притиску на бираче широм Србије.

– Сваки даљи дијалог без тога је бесмислен. Ником идеја бојкота није нешто за шта се залаже, али учествовати у нећему лажном и фингираном, није опција за Савез за Србију – рекао је Ђилас.

– Борба ће се наставити. Ми смо нереални према оном што се у овој земљи дешава. Погледајте каква је била Србија прошле године, а каква је сада. Да ми је неко прошле године рекао да ће Универзитет донети одлуку о плагијату доктората Синише Малог, да ће се појавити храбри људи попут узбуњивача Александра Обрадовића, да ће опозиција бојкотовати парламент, да ће неки Јутка да оде јер је сексуално напаствовао запослену, не бих му веровао. Све је то заслуга протеста и оних правих новинара који су о томе извештавали и тај притисак даје резултате. Додуше, недовољне, али треба наставити са тим – констатовао је председник ССП-а.

Ђилас је говорио о томе како ће изгледати Србија када падне актуелна власт која је, како тврди, довела Србију и људе на то да буду и без пара и без достојанства.

– Решење не треба да буде да ми причамо о Вучићу и Весићу, већ о ономе што треба да се промени. За шест месеци све може да се промени до те мере да нико неће моћи да препозна ову земљу. Основно је да вратимо достојанство људима. Кад радите за 300 евра, немате ни једно, ни друго. Кад као лекар радите за 700 евра почетну плату, достојанства нема. Можемо одмах да повећамо плате, да ниједан лекар почетник нема мање од 1.000 евра, ниједан учитељ мање од 700, ниједна медицинска сестра мање од 600. Одвојили су 250 милиона евра за национални за стадион коме ником не треба. Када се то уложи у људе, исплатиће се сво то повећање плата. Када они добију плате, моћи ће да оду у продавницу да купе одређени производ, па ће неко из продавнице да добије плату, па ће тако цео ланац да се отвори и све то за шест месеци може да се изведе.

Ђилас је напоменуо да је дуг Србије 2012. био 15 милијарди евра, а по доласку Александра Вучића на власт, попео се на 25 милијарди.

– Толико о томе да смо били под банкротством. За део ауто-пута од Крушевца до Чачка дали смо 900 милиона, док рецимо цела Италија има два ауто-пута. Што не направимо брзе саобраћајнице по две траке, коштаће нас око 200 милиона. Све ово остало уложити у људе. Неће децу дигитална табла да научи словима и бројевима, научиће га наставник. Хајде да уложимо у наставника. Кад ова власт оде, економски ћемо подићи ову земљу. Улагаћемо у оне области од којих можемо да живимо, улагаћемо такође у пољопривреду.

Лидер ССП-а је напоменуо да Вучић непрестано убеђује људе да су нерадници, а да он једини све зна и у све се разуме. Притом, напомиње Ђилас, тај исти Вучић никад у животу ништа није радио.

– Човек који никада ништа није радио објашњава народу да је лењ и да не ради. Имамо човека који је донео одлуку да се распрода земља, рудници, то све мора да се врати. Људи су гинули за ову земљу. Прелазили су Албанију и Проклетије, носили са собом грумен земље да би се вратили на њу. И сад ми то треба да продамо Арапима. Ово што радимВучић, то наш народ зове распикућа. Наследио је нешто и сада целу имовину продаје. Сад је он неки геније и у све се разуме.

Ђилас је сигуран да се овај режим полако, али сигурно распада и да ће да ће дефинитивно да падне.

– Сва истраживања то показују, чак и ИПСОС који директно ради за СНС. Подсетићу вас, на београдским изборима су на два месеца пре избора када је требало убедити Демократску странку да иде сама дали седам одсто, а са СДС завршили су на два одсто, на четири дана пре избора су нама дали 13 посто, добили смо 19, да би се људи одвратили од избора. У овом тренутку, за СНС и СПС би гласало 1,8 милиона људи. То је њихов максимум. Пре свега кључан је притисак на људе, колико људи остане без посла ако каже „не“, многи морају да доводе по пет људи да гласају, у Житорађи су дете исписали из вртића, под притиском медија су га вратили. Када би људи могли слободно да се изразе без последица, њихов рејтинг би још значајније пао.

– Треба нам систем у ком не смемо да малтретирамо људе, да неће добијати отказе ако не гласају, да фабрику „Крушик“ доведу до краха да би се обогатили људи као што је министар полиције. Овде се све уништава. Бор је такође уништен. Колико пута су људи чули причу да сам украо 619 милиона, и даље сам на слободи. Да ли је некоме бар један посто боље због тога што чују. Па није. Само је већа мржња и тензија код бирача.

Ђилас је говорио и о гостовању Јеремића на РТС-у.

– Гостовање Јеремића није никакво отварање РТС-а. Гледало га је преко милион људи, Вучића на О2 касније гледало три пута мање. На РТС-у треба да гостује Александар Обрадовић, судија Мајић, Бјелогрлић, академици, да објасне стручно своје ставове. Брнабић каже да дођем код ње кући да разговарамо о дијалогу ако желим. Хвала лепо, не могу тај позив да прихватим, али драго ми је да постоји жеља за разговор.