Прочитај ми чланак

Ђилас: Живимо у заплашеној земљи, лудилу, Вучић је стално у кампањи

0

У "Утиску недеље", у којем је тема слобода медија и актуелна политичка ситуација у Србији, гости Оље Бећковић су председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, који се јављао преко скајпа, а у студију Нова С новинарка Нова.рс Ана Лалић, као и уредник БИРН-а Слободан Георгиев.

Ђилас се пита зашто је дозвољено пензионерима да иду у продавнице у четири ујутру, а није сат времена шетње са заштитом.

– Не треба да коментаришемо шта причају Вучић, Брнабић, Весић… Понашају се на потпуно исти начин. Лалићкин текст није узнемиравање јавности. Иза Вучића иде једна армија људи која се понаша неморално и грозно. Није Вучић написао пријаву против ње. Па како вас није срамота! Још 6. марта смо тражили да се забране окупљања и да маскама и рукавицама заштитимо здравствене раднике. Па шта смо гледали 26. фебруара на конференцији за штампу, а шта 10. марта? Све наше предлоге, из Савеза за Србију, су нам окретали на политички ниво, да хоћемо да сменимо Вучића. Како се зове човек који је рекао Вучићу да помиње гробља за пензионере ако буду шетали сат времена? Дајте мало да изађемо из панике. И заиста могу сад да иду у продавнице у четири ујутру, а не могу да шетају сат времена са маском и рукавицама.

– Људи су остајали без посла ако нешто кажу, заплашени су, живимо у заплашеној земљи, а о томе мора јавно да се говори, јер живимо у лудилу. Живимо у земљи у којој је кампања. Александар Вучич је у кампањи. Шта мислите колико људи мисли да је Кина помогла само Србији? Па они су свима помогли. Он је заслужан што није више људи заражено, његов брат Си Ђинпинг… Сад је важно зашто су нам потребни слободни медији. Нико се није шалио, спрдао и зезао са овим вирусом као наша власт.

Ана Лалић, недавно ухапшена новинарка због текста о слабим условима за рад у КЦ Војводина, из разлога наводног ширења панике, истакла је:

– Ми смо прозор у свет. Мој текст је био информативног карактера, а како да радим свој посао ако свима забраните да подели информацију. Страшно је да један хирург има свега једну маску и једну рукавицу за 24 сата рада и тако буде изложен ризику. Доктор, отац троје деце, је цео дан радио са маском, коју сте на крају могли да пробушите прстом. На крају се испоставило да, како је рекао председник, опреме има, али је у магацину. Е, тај који је крио то у магацину – треба да робија. Ја сам пуштена да се браним са слободе, у редовном поступку сам после ванредног стања – рекла је Ана Лалић.

Георгиев је на почетку рекао да возећи се кроз сабласан град, за време полицијског часа, јесте као „кршење закона“.

– Нико није видео причу Ројтерса из КЦ Војводина, какви медији, дошао је Ројтерс, ма то је све део спина. Народе, ако нам нису забранили да се бавимо новинарством, онда не могу да нам забране да се бавимо овим послом. Отворена је велика тема. Људи се сами јављају и причају о лошем стању у здравству. Што не укину конференције за медије? Чему представе? Они раде под притиском, као даљински управљач. Таблоиди праве срамне ствари. Основни проблем са овом Владом је што нас третира на лош начин. Они нама сваки дан говоре, као деци: Ја сам теби све дао, а шта си ти нама? Праве људе будалама. Зашто причате о Италији, Шпанији, гробљима? Зашто? Треба вам власт? Па ево вам је, имате је. Нигде у свету не постоји такво понашање према грађанима. Ми смо у проблему, а тек ћемо бити. Почните да се понашате као нормални људи. Не знају људи да нас воде кроз кризу. Они касно пале.

Ђилас се осврнуо и на обећање Вучића да ће свим пунолетним лицима у Србији држава дати по 100 евра.

– Вучићеве су бесмислице да пет милиона људи добије по 100 евра. Мојих 100 евра даћу у хуманитарне сврхе, као и увек што дајем. Али није суштина у 100 евра. Њихове мере су лоше, не разумеју привреду, економију, не знају. Трио Чадеж-Вучић-Мали је донео лоше мере. Ми смо 10. марта изнели мере, али су њихове погрешне и неће бољитак привреде дочекати мај, јун. Не могу доктори да имају плату испод 1.000 евра, медицинске сестре испод 700, васпитачице 600… Па видим да су они сад почели медицинским сестрама да повећавају плату. Ево дајем предлог за децу са аутизмом. Они не могу да остану кући као остала деца. Нисам стручан, морамо да применимо предлоге, да та деца шетају у пратњи родитеља. Хајмо за пољопривреду, да људи раде док не падне мрак.

О новинарима и „новинарима“…

– Вучићевић, Миловановић, Сарапа… Они нису новинари. И нису исти као Ана Лалић. Човек који ми је претио да ће да ме убије, знате ли зашто је то урадио? Због ваших изјава да смо најгори на свету, лопови, силеџије… Погледајте шта ради „Курир“ сваки дан. Победићемо их онда када будемо рекли: радите шта хоћете, пишите шта хоћете, знају људи ко смо и шта смо. Овде су непријатељи и гастарбајтери, и доктори, и народ… Ова држава не функционише захваљујући Вучичу, Брнабићки, Лончару, који је имао вакцину пре месец дана… Моје писмо Вучичу је погледало два милиона људи, не тражим његову одговорност у овом тренутку, а за после ћемо видети. Сада поштујемо мере, али треба о њима гласно прилчати. Ја не знам никог коме Ана Брнабић може да улије поверење, док изговори две реченице то је борба, Вучића зове „шефе“, па није то ауторадионица, већ Влада.