Прочитај ми чланак

Ђилас уочи састанка са Вучићем: Проглашен сам издајником

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас огласио се након што је добио позив да сутра у Председништву Србије разговара са Александром Вучићем, а који је изазвао лавину реакција на политичкој сцени.

„Два пута сам последњих година окупљао опозицију и независне интелектуалце у жељи да сменимо власт Српске напредне странке, а сада сам проглашен издајником од појединих опозиционара и пре него што сам сео да разговарам“, наводи Ђилас и додаје:

„У Србији која се дави у мржњи и поделама без шансе за напредак, као председник Странке слободе и правде идем да разговарам са председником Србије Александром Вучићем да одбраним вољу Београђана који су гласали за промене. Они који имају сумњу шта ћу да кажем, нису изгледа никад ни били достојни подршке коју сам им дао да буду наши кандидати и кад други нису веровали у њих“, истакао је лидер ССП.

Никада, како каже, нисам молио Вучића за функцију и подршку као неки који ме такође критикују, већ сам за разлику од њих својевремено одбио понуде да сарађујем са СНС и будем потпредседник Владе и градоначелник.

„Зашто бих сада пристао на било шта друго осим одбране изборне воље већине Београђана?“, упитао је Ђилас и наставио.

„Мој опозицини легитимитет нека преиспитује ко жели, ја од борбе за демократску Србију нећу одустати, иако сам платио свих ових година највишу могућу цену, осим још сопственог живота. Желим да у тренутку када нико нема легитимну већину и када избори морају да се понове на преко двеста места, а Градска изборна комисија то оспорава, покушам да одбраним гласове Београђана и жељу за променом, тражећи нове изборе и боље и слободније услове на њима. Такву дужност имам и као некадашњи градоначелник и за моје потезе спреман сам да платим политичку цену, јер је изборна воља грађана важнија од било каквог политичког капитала. Опозиција мора да буде одговорна, јер без нових избора не можемо да заштитимо изборну вољу грађана“, истакао је он.

„Као и увек и овог пута сам реалан. Мислим да Вучић у било ком тренутку може да направи већину, јер сви добро знају да мандат припада одборницима, као што знају да су поједине странке опозиције идолошки ближе СНС. Желим да верујем да је и Вучић свестан да би таква њихова победа у Београду била нелегитимна и лажна и да не би одражавала већинско расположење грађана у Београду. Дан пред разговоре са председником Србије, они који имају проблем са сопственом савешћу и који би отрчали на јавни и тајни позив нека наставе да оспоравају моју јавно изнету жељу да као председник ССП одем и разговарам“, навео је лидер ССП-а.

Као некада Милошевићу и Вучићу ћу рећи све што мислим о његовој власти и што сам толико пута јавно говорио, уверен да ћу успети да водим дијалог у вишем интересу грађана и државе, за смањење тензија са жељом да Србија буде демократска земља, напоменуо је он.

„У нормалној земљи разговор представника власти и опозиције не би ни био догађај, а пошто немамо такво друштво желим да повлачим потезе који ће, верујем, допринети нормалности и смањењу подела у Србији“, закључио је Ђилас.

Подсетимо, Ђилас је раније данас изјавио да је позван из кабинета Александра Вучића на састанак који ће се одржати у Председништву Србије у понедељак у 16 часова, а тема разговора биће решавање политичке кризе у Београду.