Прочитај ми чланак

ЂИЛАС показао доказе: Вучићу, Весићу и Французима милијарда евра! (ВИДЕО)

0

Представници Савеза за Србију (СзС) обратили су се Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) са захтевом да се ЕБРД повуче из пројекта спалионице у Винчи коју финансира са 128 милиона евра кредита.

„Зато што је то највећа пљачка у новијој историји Београда која ће буџет града и самим тим Београђане коштати више од милијарду евра“, рекао је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас.

Он је додао да су председника ЕБРД-а Суму Чакрабартија обавестили да ће поднети кривичне пријаве против свих који су потписали тај уговор.

Како је објаснио Ђилас, док је био на челу Београда план је био да цео пројекат кошта око 200 милиона евра и да струја која се при томе производи припадне граду.

„Ова власт је поништила тај пројекат, нашла стране компаније које су формирале конзорцијум и изашле са својом ценом спалионице од 290 и онда се оне обратиле ЕБРД-у да од њега добију кредит. Град Београд ће овом конзорцијуму у следећих 30 година плаћати 38 милиона евра годишње или укупно милијарду и 148 милиона евра“, навео је Ђилас.

Уз све то, додаје Ђилас, струја која се производи припада њима, а Град Београд је следћих 12 година купује по, како каже, „специјалним ценама“.

Ђилас је рекао да ће идентичан допис послати Развојној банци Аустрије, која је суфинансијер, као и АФЦ-у односно Светској банци.

Никола Јовановић из Народне странке, који је и шеф одборничке групе СзС у Скупштини Београда, је оценио да је градска власт уочи београдских избора 2018. потписала „најштетнији уговор у новијој историји Београда“.

„Ми не знамо како ће се све трошити ових наших милијарду и 148 милиона евра зато што у уговору каже да ће се концесионар трудити да нема корупције“, навео је Јовановић и истакао да је предвиђено да ће плате бити далеко изнад просека.

Јовановић је додао је предвиђено и да се по свакој додатној тони спаљеног отпада плаћа додатна цена.

„То значи да ће се концесионар трудити, због сопственог профита, да спаљује што више отпада иако је тренд и регулативе у Европи да се 90 одсто отпада мора рециклирати“, навео је Јовановић и истакао да то може бити препрека и у преговорима са Европском унијом.