Прочитај ми чланак

Ђилас: Питајте Годфрија да ли је свестан шта је ТВ Пинк

0

Гостовање америчког амбасадора Ентонија Годфрија на Пинку у Хит твиту у недељу увече изазвало је бројне реакције у јавности, првенствено због његове одлуке да се појави на Пинку, потом због признања да га је тамо позвала премијерка Ана Брнабић али и због изјава о ТВ Н1, и лидеру странке Слободе и правде Драгану Ђиласу, који му је претходно упутио отворено писмо наводећи разлоге због чега амбасадору није место на ружичастој телевизији.

Ђилас је у писму навео да је Годфри прихватањем да гостује у емисији Хит твит дефинитивно показао да се „у борби за основне демократске вредности у Србији налази на страни власти“ и да више нема разлога да се сумња у то.

Wikimedia Commons

Међутим, амбасадор је у емисији рекао да Ђилас „можда не схвата улогу дипломате“, напоменувши да је у ту емисију „позван од председнице владе земље у којој је акредитован“ и да „сматра да не би било у реду да не дође“.

„Видео сам Ђиласово писмо, ценим његову страст у наступу, али када ме критикује што долазим у ову емисију, он можда не схвата улогу дипломате. Биће ми драго да се с њим поново састанем и да чујем његове примедбе. То што је Ђилас тренутно против мене не значи да сам на страни владе, ја сам и даље страни дипломата и не учествујем у политичком животу Србије“, рекао је Годфри у Хит твит.

Драган Ђилас није желео за Данас да коментарише ове наводе, нити чињеницу да је премијерка позвала амбасадора у емисију, истичући да он није политички коментатор.

– Ја сам политичар који нуди решења и уз то понекад јавно каже или осуди нешто што спречава та решења. Таква питања су за оне који сматрају да је суштина политике да се појаве у неком медију и коментаришу нешто што се десило.

Осим тога, све што сам имао да кажем, то сам америчком амбасадору и написао. Да сам на вашем месту питао бих га да ли је свестан шта је телевизија на коју је отишао – поручио је Ђилас.

„Прихватили сте да гостујете на телевизији Пинк. На телевизији која је учествовала у убиству Оливера Ивановића, на телевизији на којој се сваки дан организовано уништавају животи свима који мисле другачије од Александра Вучића и његових следбеника, на телевизији на којој се емитују програми у којима се отворено пропагира насиље, шири мржња, урушавају све вредности на којима једно цивилизовано и демократско друштво почива“, навео је Ђилас у отвореном писму америчком амбасадору, непосредно пред његово гостовање на Пинку, додајући:

„Прихватили сте, господине амбасадоре, да будете гост на приватној телевизији Александра Вучића, којој опозиција нема приступ годинама, на телевизији која не информише грађане него их најбруталније лаже“, написао је Ђилас.

Новинар и бивши председник НУНС-а Вукашин Обрадовић осврнуо се на изјаву амбасадора Годфрија да га је у емисију Хит твит позвала премијерка Ана Брнабић.

– Ко је главни уредник Жељка Митровића, главног уредника ТВ Пинк, добро је, чини ми се познато, тако да у овом случају премијерка би могла бити само продуценткиња која је искористила прилику и осим Годфрија, позвала и саму себе у Хит твит – каже Обрадовић. Наш саговорник додаје да не би придавао превелики значај гостовању амбасадора Годфрија у Хит твиту.

– Американци, очигледно, немају проблем са уређивачком политиком Пинка и то није нека новина јер присетимо се да је и амбасадор Кирби својевремено посетио ову телевизију. Уосталом, Годфри је дао недавно интервју и за ТВ Шабац, па га нико није оптужио да подржава опозицију. Једноставно, он је добио прилику да пред великим бројем гледалаца, и то на у приличној мери проруској ТВ, промовише интересе своје земље и он је то учинио, наравно, јер за то прима плату – истиче Обрадовић. Према његовим речима, то што ми сматрамо националном трагедијом јер се амбасадор сад појавио на „Вучићевом јавном сервису“ је претерана и непотребна реакција..

– Сасвим сам сигуран да се ни пре ни после гостовања америчког амбасадора на Пинку политика САД према Србији није променила ни за јоту. А, то је оно што се рачуна. Остало је фолклор, баш као оно кад Годфри уђе у неку нашу кафану и одушеви се пљеском – закључује Обрадовић.

Брадић: Замолила сам премијерку да позове амбасадора

Ауторку и водитељку Хит твита Верицу Брадић питали смо зашто је премијерка звала другог госта у емисију, када је то њен посао. „Наравно да је мој посао. Замолила сам премијерку да га обави“, рекла је Брадић.

Србија се уводи у медијски мрак

– Након што смо нашим захтевом РТС-у тражили да јавни медијски сервис почне да поштује Закон, односно да престане са ускраћивањем информација грађанима Србије о актуелним и битним дешавањима у нашем друштву, дошло је до забрињавајућег погоршања ситуације у сфери информисања. Многи житељи Србије остали су ускраћени за објективно и професионално информисање које им пружа телевизија Н1, што ми, потписници Захтева РТС-у, препознајемо као подмукли покушај увођења Србије у потпуни медијски мрак. Сматрајући антицивилизацијским чином сваку помисао да се гасе медијске слободе и онемогућавају грађани да буду тачно и потпуно информисани, а не улазећи у пословни и комерцијални аспект новонастале ситуације, тражимо од свих инволвираних правних лица да учине све како би грађанима била враћена ускраћена могућност да прате Н1 – саопштили су потписници Захтева РТС-а, односно 61 члан академске заједнице.