Прочитај ми чланак

ЂИЛАС ОТКРИО пљачку од милијарду евра, новинари Пинка и Информера скочили!

0

Савез за Србију на конференцији за новинаре открио је детаље везане за уговор између спалионице Винча и француске компаније Суез.

ПОЈАЧАЈТЕ ТОН!

Извините, случајно сам током снимања смањио тон, зато га појачајте. Хвала на разумевању.

Савез за Србију на конференцији за новинаре открио је детаље везане за уговор између спалионице Винча и француске компаније Суез.

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас сликовито је дочарао све о уговору кроз „час математике“.

– Уговор је потписан 2017. године са француском компанијом Суез. Ова прес конференција ће на почетку бити мало другачија да бисмо лакше дочарали то што желимо да вам данас кажемо. Ово ће бити један мали час математике. И то математике за 5. разред основне школе. У петом разреду деца уче да броје до милијарду. Град Београд је потписао уговор у коме се каже да ће 38.278.900.000 евра 30 година уплаћивати и гарантовати у буџету Града Београда француској компанији. Када помножите овај број са 30 година, добијете износ од 1.148.000.000 евра за 30 година. То је основна цена за коју се Град Београд обавезао уговором и гарантује плаћање у следећих за 30 година, за пројекат спалионице отпада у Винчи – рекао је Ђилас и подсетио да пре него је дошла садашња градска власт, претходна у којој је он био градоначелник Београда урадила је пројекат да сами без помоћи било каквих страних компанија раде овај посао, да испуне све еколошке захтеве, да одвојимо оно смеће које може да се искористи и преради.

– Тај пројекат је коштао 180 милиона евра. Моје питање је доста једноставно, и сваки ђак основне коле може да одговори на ово питање, а можда и неки млађи јер у првом разреду уче шта је мање, шта је веће. Од ова два броја који је већи? Весић Горане, у тој школи у коју си ти ишао, шта се учило? Ево, да ти олакшам, ових шест нула можемо да прецртамо, можда је ово исувише компликовано. Да ли је веће 148 или 179? Много је веће ово 179. Додатни проблем је што по овом пројекту сва струја која се произведе припада овој компанији са којом је овај град потписао уговор, а по овом пројекту, када је био онај лопов Ђилас, који је украо милијарде и милионе, струја је припадала граду Београду, тако да ће овај износ да расте још неколико стотина милиона. То је било једно, а друго је што каже Весић Горан да неће ништа да кошта грађане Београда. А ко ће да плати ово? Ако неће ништа коштати, ајде да ову генијалну формулу преведемо и на мостове, на путеве, да купујемо аутобусе, да градимо обданишта – рекао је Ђилас.

Како каже, ако може потпуно бесплатно ова депонија која се гради, ‘ајде да буде све потпуно бесплатно.

– То је потпуна бесмислица. Грађани Београда ће следећих 30 година ове паре, ако остане ова власт плаћати и исплатити. Имам једну добру вест, овај уговор ће бити раскинут, а они људи који су га смислили и потписали, а у име града га је потписао градски секретар за екологију, није смео ни Синиша Мали, ни Весић Горан. За крај, у том материјалу који је добила скупштина града Београда има једна реченица на крају која је остала грешком где се каже „оперативне трошкове треба надувати“, заборавили људи да избришу упутства за своје сараднике. Јасно пише да трошкове треба надувати, јер ову суму треба „оправдати“ – рекао је Ђилас.

Шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда и потпредседник Народне странке (НС) Никола Јовановић појаснио је како представници власти у Београду „надувавају“ трошкове.

– Да вам објасним на пар примера како се ти трошкови надувавају, као што кажу градске власти у одговору. Драган (Ђилас) је одржао час математике, а ја бих кратко час апсурда. У Србији је 60.000 динара плата клиничког лекара, а специјалисте са свим дежурствима до 850 евра. У спалионици коју ће водити СУЕЗ, а коју плаћају Београђани плата дактилографа ће бити 3.200 евра месечно бруто и то из џепова Београђана да ли кроз буџет да ли кроз посебну таксу. Плата менаџера локације ће бити 30.000 евра месечно, а плата директора пројекта у бруто износу ће из наших џепова доћи до фантастичне цифре од 42.000 евра месечно – рекао је он на конференцији за новинаре.

Иначе, 45.000 динара месечно прима особље из секретаријата Скупштине града, додао је потпредседник НС.

Према речима Јовановића, град ће плаћати порезе које је иначе дужан да плати извођач и уместо сталног концесионара град ће плаитити порезе на пренос, на депонију и на имовину.

– Такође конценсионар је добио статус повлашћеног произвоџача струје. Откупљиваћемо струју по два пута скупљој цени од међународне – навео је он.

Потпредседик НС је нагласио да се градски правобранилац оградио од уговора и изјавио да превод није у духу српког језика, а да оригинални текст нису ни читали.

– Ова власт је направила механизам корупције и пљачке за наредних 30 година, ми ћемо га дефинитивно раскинути кад дођемо на валст. Они су нам отежали тиме што ће арбитража бити у Лондону… због свега наведеног имам само једну поруку за актуелну власт, а слика некад говори више од речи – навео је Јовановић и раширио црну мајцу на којој је написано „Београд, забела, СНС 100001 Весић“.